Johan Benad Ugland (64) titulerer seg helst som bonde, men shippingarvingen (eldste sønn av 92 år gamle seniorreder Andreas K.L. Ugland) har gjennom en årrekke posisjonert seg som en av de store eiendomsaktørene på Sørlandet. Det har han gjort blant annet gjennom byggingen av universitetscampus og teknologisenter i Grimstad og partner med Kristiansand havn i utbyggingen av Kanalbyen i Kristiansand sentrum.

Og selv om Ugland både er involvert i shipping (små bilskip), fornybar energi (småkraft) og finansplasseringer, er det innen eiendom de største verdiene ligger, og det var også eiendom som i fjor bidro til et kraftig resultatløft.

Bonus og firedoblet utbytte

I oktober i fjor solgte J.B. Ugland-konsernet nemlig tre eiendommer til nyetablerte Sørlandets Teknologipark as og fikk med seg Wilhelmsen-familien (Toluma as), Gleditsch-familien fra Sandefjord (Mattisberget as og Jotun) og fondet til Ness Risan & Partner (NRP 2016 as) med en fjerdedel av aksjene på hver. Agderposten har anslått Ugland gevinst til i overkant av 200 millioner kroner.

– Stort sett har alle forretningsområdene våre bidratt positivt til fjorårets resultat, men det er riktig som du skriver at restrukturering av Sørlandets Teknologipark bidro mest, skriver administrerende direktør Johan Martin Ugland i en epost.

Før skatt viser regnskapet mer enn en tredobling av resultatet sammenlignet med 2016, og Johan Benad Ugland firedobler utbyttet til 100 millioner kroner. Også sønnen Johan Martin (37) er trolig fornøyd etter avslutningen av en femårig bonusperiode der han ved utgangen av 2017 fikk over åtte millioner kroner i bonus i tillegg til lønnen på vel fem millioner kroner.

Den bokførte egenkapitalen i konsernet har nå passert 1,1 milliard og konsernet hadde ved utgangen av 2017 tett på en halv milliard kroner i kontanter i banken.

Mer i 2018?

Det kan fort bli mer kontanter i banken. For også 2018 ser ut til å bli et meget bra år for Ugland-konsernet. Selskapet er blant annet i ferd med å sluttføre salget av eiendommene Fyrstikkalléen 1 og 3 på Helsfyr i Oslo som ligger an til å gi en gevinst for Ugland på over 300 millioner kroner.

–2018 ser også bra ut og vi har god fart i andre investeringer på Sørlandet og i Oslo. Vi jobber aktivt og ser på og analyserer nye eiendoms- og shippinginvesteringer og forhåpentlig kan vi sette deler av pengene inn i arbeid igjen, skriver Johan Martin Ugland.(Vilkår)

– Vi har ikke gjort noe ulovlig
Anita Krohn Traaseth beklager ansettelsen av Katharina Andresen. – Vi har ikke gjort noe ulovlig, men vi er villige til å endre praksisen. Jeg forstår at det har blitt støy rundt ansettelsen.
04:18
Publisert: