Tirsdag denne uken overtok milliardæren Johan H. Andresen med familie Evje herregård i Rygge i Østfold. Kjøpesummen var på 70 millioner kroner, bekrefter landbruksmegler Ketil Koppang i Koppang Landbruk.

– Dette er en fantastisk eiendom, og med sin eventyrlige beliggenhet helt inntil Oslofjorden må det være en av Østlandets flotteste eiendommer, sier Koppang.

Eiendommen er totalt på 2627 mål, og i tillegg store mengder skog og dyrket mark, består den av en 18-hulls golfbane som er leid ut til Evje golfklubb for rundt en million kroner i året.

Andresen skriver i en tekstmelding at det er innsendt konsesjonssøknad, slik man må gjøre med landbrukseiendommer av en viss størrelse, og han ikke vil kommentere saken før søknaden er behandlet.

Artikkelen fortsetter under videoen

Hvor mange biler har du i husholdningen?
Makteliten på NHOs årsmiddag svarer på sitt private klimaengasjement.
02:40
Publisert:

Det var Moss Avis som første skrev om saken.

Kona og datter på befaring

Salget av eiendommen har vært planlagt i det stille i lang tid. Da Koppang fikk oppdraget tok han kontakt med familien Andresen, som han visste hadde vært på jakt etter en eiendom til å ha hester på i flere år.

Eiendommen består av skog, dyrket mark og en golfbane, og går over flere naturreservat.
Eiendommen består av skog, dyrket mark og en golfbane, og går over flere naturreservat. (Foto: Koppang landbruk)

– Dette ble midt i blinken for dem. Kona og datteren til Andresen var og befarte eiendommen, og så ble vi enige om pris og premisser, sier Koppang.

Andresen-familien er veldig interessert i hest, og datteren Alexandre Andresen driver aktivt med dressurridning og har tidligere uttalt at hun har som mål å delta i OL i Tokyo i år.

Kristin Gamlemshaug Andresen og datteren Alexandra Andresen er veldig interesserte i hester.
Kristin Gamlemshaug Andresen og datteren Alexandra Andresen er veldig interesserte i hester. (Foto: Janne M¯ller-Hansen/VG/NTB scanpix)

Oppdrett av hester

Et av forbeholdene for kjøpet var at Andresen fikk godkjent søknad om bygging av en ny driftsbygning på totalt 3400 kvadratmeter.

Moss Avis skriver at søknaden viser til et ønske om å legge til rette for oppdrett av varmblods ridehester, pluss produksjon av fôr. I søknaden kommer det frem at anlegget skal ha plass til 30–40 hester, med 25 hestebokser i tillegg til løsdrift for hopper, føll og unghester.

Planen er at anlegget vil ha behov for fire heltidsansatte pluss ekstrahjelp, skriver avisen.

En hoveddel og to sidefløyer rammer inn gårdsplassen i en hestesko. Det er halvannen etasje i hoveddelen og en etasje i sidefløyene.
En hoveddel og to sidefløyer rammer inn gårdsplassen i en hestesko. Det er halvannen etasje i hoveddelen og en etasje i sidefløyene. (Foto: Koppang landbruk)

Nå som søknaden er godkjent, ble kjøpet og overdragelsen av herregården gjennomført, men Andresen venter fremdeles på svar ifra kommunen på konsesjonssøknaden.

Store bygningsmasser

I tillegg til hovedbygningen på 321 kvadratmeter består eiendommen av garasje, røkterbolig, et stabbur fra 1800-tallet, driftsbygning med verksted og redskapsrom og redskapshus.

Det er uklart hvor gammel herregården er, men stabburet er fra 1800-tallet.
Det er uklart hvor gammel herregården er, men stabburet er fra 1800-tallet. (Foto: Koppang landbruk)

Det ligger et klubbhus og en restaurant i tilknytning til golfanlegget, utenfor tunet ligger et gammelt bolighus, og i tillegg er det to hytter på eiendommen, som omfattes av flere naturreservater.

Koppang forteller at den tidligere eieren lenge har vurdert å selge, og at det har vært mye følelser involvert fordi gården har vært i slekten i mange år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.