Shipping- og riggmilliardær John Fredriksen (73) og hans familie har siden årtusenskiftet flyttet penger fra rigger og shipping til blant annet eiendom og laks. 

Eiendomsselskapet Entra er ett av selskapene Fredriksen, gjennom investeringsselskapet Geveran Trading, har gått inn i som storeier. Denne uken viser Oslo Børs' aksjonærregister  at Geveran har redusert eierandelen i selskapet til oppunder 11 millioner aksjer. Fredriksen solgte 1,2 millioner aksjer for omtrent 120 millioner kroner i løpet av uken. 

Halv milliard 

Det er hittil siste ledd i et nedsalg som har vart siden september i fjor. Geveran har solgt unna mer enn fem millioner aksjer siden den gang, ifølge aksjonæroversikten.

Om man legger til grunn den gjennomsnittlige aksjekursen i selskapet uke for uke, ikke medregnet utbytter, har Fredriksen solgt aksjer for omtrent 460 millioner kroner siden slutten av september i fjor, ifølge DNs beregninger.

Dersom man legger til utbyttebetalinger i perioden på 56 millioner kroner, ligger den samlede inntekten siden nedsalget begynte rundt 516 millioner kroner. 

Ble storaksjonær

John Fredriksen og Geveran tegnet seg for en eierandel på ti prosent, tilsvarende 18,35 millioner aksjer, da Entra ble børsnotert høsten 2014. Senere har Fredriksen både kjøpt og solgt aksjer i selskapet frem til han i september 2016 ble sittende med 15,9 millioner aksjer etter å ha kjøpt seg opp i selskapet da den norske staten, som fortsatt er største eier, solgte seg kraftig ned i selskapet.

Det var etter dette at Fredriksen for alvor begynte å selge unna aksjene i Entra. 

Ut fra dagens aksjekurs er Fredriksens aksjepost verdsatt til oppunder 1,1 milliarder kroner.

John Fredriksen og hans medarbeidere ønsker ikke å kommentere nedsalget i selskapet. I tillegg til Entra er Fredriksen og hans familie også storeiere i eiendomsutvikleren Norwegian Property. 

Ifølge aksjonærregisteret har ikke Fredriksen gjort noen endringer i sin eierandel i dette selskapet. 

Ubekymret

Entra-ledelsen tar nedsalget med knusende ro, og er ikke bekymret for at flere aksjonærer skal følge Fredriksen ut døren. 

Administrerende direktør Arve Regland i Entra. 
Administrerende direktør Arve Regland i Entra.  (Foto: Hampus Lundgren)

– Entra ble børsnotert i høsten 2014 og har levert veldig god avkastning til eierne. Selskapet har en sterk og stabil eierstruktur. At enkeltaksjonærer velger å vekte seg opp eller ned over tid er helt naturlig, sier administrerende direktør Arve Regland i Entra til DN. 

– Vi har stor respekt for Geveran, men det er ikke naturlig for oss å kommentere enkeltaksjonærer, sier Regland om Fredriksens eierskap i selskapet siden noteringen. 

– Hva slags signaler sender nedsalget utad?

– Dette er helt normalt, og er en del av det å være et likvid, børsnotert selskap, sier Regland.

Ifølge Entra-sjefen har ledelsen i selskapet løpende dialog med de største aksjonærene, men har ikke hatt noen spesiell dialog med Geveran om selskapets kjøp og salg av aksjer i selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Asias beste kokk driver en indisk restaurant i Bangkok
Chef Gaggan forklarer hvorfor Bangkok er blitt Asias mathovedstad.
01:56
Publisert: