Eiendomsthrilleren fortsetter på Aker Brygge med John Fredriksen på den siden og Stein Erik Hagen på den andre, i kampen om næringseiendom- og kjøpesenterselskapet Norwegian Property.

Som DN skrev fredag bekrefter skipsrederen å ha kjøpt storposten på 25,6 millioner aksjer i selskapet, som dermed utløser tilbudsplikt på samtlige aksjer innen fire uker, ifølge en melding.

Toppsjef Nils K. Selte i Hagen-selskapet Canica ønsker ikke å kommentere hvorvidt posten deres er tilsalgs eller hvordan Canica stiller seg til et potensielt bud.

- Vi har registrert det som skjer, sier Selte til Dagens Næringsliv mandag.

Nils K. Selte, Canica.
Nils K. Selte, Canica. (Foto: Ida von Hanno Bast)

 

Fredriksens kjøp fredag tilsvarer omkring 4,7 prosent av aksjene, og bringer hans innehav fra 32,87 til 37,54 prosent.

Dermed brytes også grensen for pliktig tilbud på samtlige aksjer, som oppstår i det man passerer én tredjedel eller 33,3 prosent. Deretter har man inntil fire uker på enten å fremme et pliktig tilbud på samtlige aksjer eller å selge seg ned under terskelen.

"Geveran vil fremsette et pliktig tilbud for øvrige aksjer i Norwegian Property innen fire uker, i tråd med kapittel seks i verdipapirhandelloven", heter det i dagens melding.

Kjøpet fredag ble gjort til 10 kroner per aksje. Skipsrederen blar dermed opp omkring en kvart milliard kroner.

John Fredriksens (70) inntreden i eiendomsselskapet, som eier kronjuvelen Aker Brygge i Oslo, skjedde like etter sommeren. Skipsrederen har deretter gradvis bygget seg opp. Han har også fått følge av Stein Erik Hagen (58), som gjennom Canica er blitt selskapets nest største aksjonær.

Den økte eiermakten har også bidratt til å endre styresammensetningen i selskapet. I september ble nær hele styret skiftet.

Blant annet satt John Fredriksen inn datteren Cecilie Astrup Fredriksen (31), mens styremedlem og Canica-sjef Nils K. Selte fikk selskap av Stein Erik Hagens datter, Nina Hagen Sørli (33). Fredriksen-medarbeider Espen D. Westeren ble i tillegg valgt som varamedlem.

Også den tidligere statlige eiendomsgiganten Entra har fått merke Fredriksens inntog i næringseiendom i Norge. Skipsrederen eier nå 10,01 prosent, og er største aksjonær bak staten.

Mens Entra-ledelsen var rask til å omtale dette som tillitserklæring, var ikke Fredriksens menn like nådige da selsapet gikk på børs i forrige måned.

- Det er en kjensgjerning at Entra har fryktelig høye administrasjonskostnader, uttalte Westeren til DN.

Westeren, som følger Fredriksens private investeringer fra gruppens kontor i London, har vært sentral i aksjekjøpene i eiendomsselskapet Norwegian Property.

– Norwegian Property er i en unik situasjon, og sitter på noen av de beste næringseiendommene i Norge gjennom sin portefølje med nyoppussede bygg på Aker Brygge i Oslo. Vi ser frem til å bidra til den langsiktige verdiskapingen i selskapet sammen med de andre aksjonærene, sa Westeren til DN i september.

Norwegian Property-aksjen stiger omkring 3,5 prosent til 10,40 kroner like etter åpning på Oslo Børs mandag.

Les også: 
REC Solar solgt til Elkem
Tommy Sundt ny Noreco-sjef
Ber Norge senke oljeproduksjonen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.