Tilbudet av boliger i Oslo har økt kraftig sammenlignet med i fjor. 

I juni 2016 var det 731 usolgte bruktboliger til salgs i Oslo. I juni i år lå det 2547 usolgte bruktboliger til salgs. Det viser tall utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge

Tilbudet av boliger er dermed mer enn tredoblet sammenlignet med samme tid i fjor. 

Det økte tilbudet synes på prisutviklingen. Boligprisene i Oslo falt med 3,1 prosent i juni. Det er det største prisfallet i juni-måned noensinne registrert. Til sammenligning økte boligprisene i Oslo med 1,3 prosent i juni 2016. 

Forventninger preger markedet 

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener boligmarkedet nå i stor grad er drevet av forventninger. Nå velger flere å selge før de kjøper bolig, og dette er en av grunnen til at vi ser et økt tilbud. 

– Det pleier å være negativt for prisene, sier Bruce. 

Han tror prisene i Oslo kan falle videre med ti prosent. Han mener likevel det ikke er dramatisk, på grunn av den sterke prisveksten vi har bak oss.

– Det er fortsatt en del som ikke vil akseptere den prisen de får i markedet nå og derfor beholder de boligen. Jeg tror vi vil se ytterligere fall av den grunn, sier han.

I juni var boligprisene i Oslo 11,5 prosent høyere enn i juni i fjor. Det er mer enn en halvering i tolvmånedersveksten fra februar, da prisene var 24 prosent høyere enn året før.

– Mer nervøst enn på lenge 

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener Oslo tåler en korreksjon etter at prisene har økt med mer enn 40 prosent de siste to årene. Også han trekker frem at forventningene i markedet nå spiller en stor rolle. 

– Men fallet er større enn de fundamentale forholdene tilsier og i stor grad forventningsstyrt, sier han.

– Oslomarkedet er mer nervøst enn på lenge, kjøperne sitter på gjerdet og det bygges opp et større utbud av boliger. Da faller prisene, og vi må nok forvente en periode med noe svakere utvikling, sier Geving.

Nef-sjefen tror ikke det er grunn til å tro at det er et krakk.

– Så lenge økonomien ikke treffes av et makrosjokk som sender renten i været og sysselsetting ned, er det ingen grunn til å frykte krakk. Vi må huske på at tolvmånedersveksten fortsatt er på 6,3 prosent på landsbasis, og hele 11,5 prosent i Oslo, understreker Geving.

Berg-og-dal-bane 

– Juni-tallene styrker inntrykket av et berg-og-dal-bane-marked i Oslo. I løpet av noen få måneder har markedet gått fort opp og rolig bortover og nå ned, sier seniorøkonom Mari Mamre i Ny Analyse.

Hun mener det er naturlig med en korreksjon i boligprisene i Oslo. 

– At prisgaloppen som har vært i hovedstaden modereres, er som ventet etter en lang periode med høy prisvekst kombinert med innstramninger og tiltak, sier Mamre.

Eiendom Norge venter at prisnedgangen vil fortsette i måneden fremover, og har derfor sett seg nødt til å kutte prognosene for boligprisene Norge i 2017. De tror nå at boligprisene vil øke med fem til seks prosent i år, ned fra tidligere ni til elleve prosent. (Vilkår)

Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert: