Et forslag om at alle sameiere må være enige om kostnadskrevende vedtak kan skape hodebry for mange sameier, tror juridiske direktør Henning Lauridsen i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). Han viser til at det er mange eldre sameier med betydelig behov for oppgradering av bygningsmassen.

– En slik bestemmelse vil gi en åpning for en større investorgruppe som vil gjøre det enda vanskeligere å få til oppgraderinger fremover, for det er vanskelig nok i dag, sier han.

Et forslag om at sameiet kan velge ikke å føre regnskap og ha revisor dersom to tredjedeler er enig om det, bekymrer ham også. 

–  Det kan føre til at boligeiere mister innsyn i hva styret gjør. Mange investorer vil likevel like forslaget. Det gir mulighet til kontroll over et sameie uten plagsomt innsyn og innblanding fra boligeiere, sier Lauridsen. 

Vil samle investeringene

Han viser til at en oppheving av regelen som bare tillater kjøp av to seksjoner i samme sameie, slik utvalget også har foreslått, baner vei for at én eierinteresse blir så stor at vedkommende kan utpeke styre og kvitte seg med regnskap og revisjon. 

Han tror at eierbegrensningen på to seksjoner per sameie har gjort det vanskeligere for investorer å kjøpe seg opp i ett sameie selv om det er mulig å omgå regelen ved å kjøpe gjennom ulike aksjeselskaper. Han mener en oppheving av regelen vil føre til at investorene vil konsentrere eierskapet.

– Det er langt mer effektivt å konsentrere sitt eierskap til ett sameie og ikke spre det på flere, sier Lauridsen.

 Leier ut 14 leiligheter på Stovner

Johan Greger Aulstad (47) eier 14 utleieleiligheter på Stovner i ulike sameier. Han gir Lauridsen rett i at det er mest praktisk å konsentrere leilighetene i ett område. Aulstad tror i likhet med boligbyggelagene at forslaget om å oppheve begrensningen på kjøp av to seksjoner per sameie, kan gjøre livet enklere for boliginvestorene.

– Jeg eier fire leiligheter privat og har fordelt resten på to selskaper. Jeg tenkte meg godt om før jeg gjorde det for å si det sånn. En må forholde seg til et mer detaljert og krevende regelverk, noe jeg i utgangspunktet vil tro at de fleste har lyst slippe, sier Aulstad som i dag har to ansatte som driver utleievirksomheten for ham. 

 Forstår reaksjonene

Utleieren har for øvrig forståelse for at det blir reaksjoner.

– Det er klart det blir et annet bomiljø når det er stort innslag av leietagere, sier Aulstad som til daglig jobber som jusprofessor ved Universitetet i Tromsø. Han mener likevel han fyller et behov i markedet og viser til at stor arbeidsinnvandring, spesielt fra Øst-Europa, har skapt behov for små og billige utleieenheter.

– De som kommer hit må jo ha et sted å bo. Vi har god standard på leilighetene og mener vi driver en ryddig utleievirksomhet som dekker et behov som har oppstått på grunn av samfunnsutviklingen, sier Aulstad som har delt mange av leilighetene i små hybler.

Ni i hver leilighet

Ifølge Aulstad bor det i snitt ni personer per leilighet, mange av dem er på opp mot 140 kvadratmeter. Han viser til at kommunen har vært på befaring i flere av dem og ikke hatt noen innvendinger. Ifølge utleieren går det meste av leieinntektene til oppussing og vedlikehold av leilighetene, rundt 800.000 hver gang han investerer i en ny leilighet. Aulstad kjøpte en leilighet på Stovner for 15 år siden da han studerte jus, og har kjøpt leiligheter for 34 millioner kroner de siste 15 årene. Senest i år har han kjøpt to leiligheter gjennom selskapet Bo Bra og Billig.

– Jeg kommer muligens til å kjøpe et par leiligheter til, men jeg har ikke planer om å eie veldig mange leiligheter, sier Aulstad.

Boligoppturen fortsatte i november

- Boligprisveksten i Oslo kan sammenliknes med en overpriset aksje

– Alle småbarnsfamilier som ikke får oppfylt rekkehusdrømmen må nok komme seg ut i Akershus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.