Mandag var Magnus Johansen (30) på visning på en toroms leilighet på Sandaker i Oslo.

– Det er den første visningen jeg er på på tre år, så jeg er litt spent, sier Johansen som for et par måneder siden fikk solgt leiligheten sin til takst. Han tror han var heldig med salget.

– Jeg har hørt at mange leiligheter går under takst, så det er jo det jeg håper på, sier han.

Eiendomsmegler Hege Berg Thomstad fra Privatmegleren Soria Moria tror desember kan være en god måned å kjøpe. Bruktboligprisene falt i november, og ligger nå en halv prosent under prisene for et år siden. I Oslo er prisene nå 4,4 prosent lavere enn i november i fjor.

– Når prisene har justert seg så mye, så vil det være lurt å kjøpe nå. Vi ser jo at folk er på visning og interessentene er der, så det kan være lurt å kjøpe før markedet igjen svinger oppover, tror Thomstad som ikke legger skjul på at de nå opplever kjøpere som venter på at prisene skal falle ytterligere.

Skift i april

Selv merket hun at færre begynte å komme på visninger i april. Da hadde den siste gruppen som fikk lånetilsagn i desember kjøpt bolig i mars, etter at Boliglåneforskriften trådte i kraft i januar.

– Det er kjøpers marked, sier Thomstad.

Eiendomsmegler og partner Anders Langtind i Privatmegleren Ullevål viser til at det historisk sett alltid har lønnet seg å kjøpe bolig i fjerde kvartal og selge i første kvartal.

– Det har historisk sett vært det smarteste, men det som er litt av utfordringen er at utbudet er litt begrenset, sier Langtind.

Han viser til at desember historisk er måned med liten boligomsetning og lite tilbud. Mange prioriterer julestri fremfor boligsalg.

Selv tror han prisene skal opp igjen i januar, februar og mars, og bekymrer seg ikke nevneverdig over et fall på 0,5 prosent for Oslo i november.

– Jeg var litt overrasket over tallene som kom i dag og trodde de skulle peke opp for Oslos del i november. Det er med bakgrunn i at jeg står på visninger hver helg og merker at det er flere på visninger og litt mer positiv stemning. I august og september merket vi at det var flere som skulle selge før de skulle kjøpe, men sånn synes jeg ikke det er lenger, sier Langtind.

Han viser også til at det selges og kjøpes flere boliger nå enn det gjorde på samme tid i fjor.

– Det viktigste for alle boligeierne i Oslo er å se at det er fullt mulig å selge boligen hvis man har et reelt behov for å bytte bolig. Ja, det tar lengre tid, men du får solgt, sier Langtind.(Vilkår)