27. mars kan kommunestyret i Bærum sette punktum for Kjell Inge Røkkes planer om å lage en 200 meter høy skyskraper, «Store blå», som skal romme Verdenshavenes hovedkontor.

Arbeiderpartiets gruppeleder sier rett ut at partiet på kommunestyremøtet, som skal behandle kommunedelplanen for Fornebu, vil foreslå en formulering som gjør at det ikke blir aktuelt å bygge en skyskraper eller høyhus på tomten.

Rådmannens forslag til kommunedelplan åpner for at det kan bygges et «høyhus», men Ap ønsker å endre formuleringen, eventuelt få inn en formulering som gjør at Røkkes drøm om et så høy høyhus ikke blir en realitet.

Flertallet sier nei

– Verdenshavenes hovedkontor er en spennende idé. Det ønsker vi intenst å få til Fornebu. Men vi sier nei til skyskraper. Det er viktig å skille de to tingene, sier Kjell Maartman-Moe, Aps gruppeleder i Bærum kommunestyre.

– Det haster å redde verdenshavene. Røkke kan begynne med det «i morgen». Det er ledige lokaler og store hotell- og konferansesentre på Fornebu, sier han, og legger til:

– Hvis man skal tenke miljø, er det en fordel å utnytte eksisterende kontorlokaler.

Maartman-Moe er krystallklar:

– Vi vil jobbe for at det ikke blir noe skyskraper på Fornebu.

– Så Ap vil i forbindelse med behandlingen av kommunedelplanen foreslå et vedtak som setter en stopper for et så høyt hus som Røkke ønsker?

– Ja. At det blir et negativt vedtak, sett fra Røkkes side, er realistisk, sier han.

Både SV, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og KrF har sagt nei til skyskraperen, ifølge lokalavisen Budstikka. Pensjonistpartiet er imot. Det samme er Rødt.

Det var lenge knyttet spenning til hva Frp ville si, men mandag ble det klart at også Frp sier nei. Dermed er det flertall mot skyskraper.

– Vi sier nei til Store blå, sier gruppeleder Ida Ohme Pedersen til DN.

Hun begrunner standpunktet med å ivareta bomiljøet på Fornebu.

– 200 meter er helt uaktuelt, sier hun.

Inviterte politikere

Men Aker og Røkke har ikke tenkt å gi seg med det første, og inviterte gruppelederne for de ulike partiene i kommunestyret til et møte tirsdag ettermiddag. Nina Jensen, som er sjef for Røkke-eide Rev Ocean og jobber med prosjektet, bekrefter møtet:

– For å sikre at Bærum kommune har riktig grunnlag for både de eksterne debattene og interne vurderingene, ønsker Øyvind Eriksen, Torstein Storækre og jeg å invitere alle gruppelederne i kommunestyret til et orienterings- og diskusjonsmøte, skriver Jensen i en epost til DN.

Øyvind Eriksen er sjef i Røkkes Aker. Torstein Storækre er Akers eiendomssjef og den som leder prosjektet.

Høyre ikke bestemt seg

Høyre er det eneste partiet som ikke har bestemt seg. Partiet er delt, er oppfatningen fra utsiden. Men hva Høyre kommer til å gå inn for, tør ikke Ole Kristian Udnes, varaordfører og leder av planutvalget å si. Dette vil bli klart på et gruppemøte 19. mars, sier han.

Høyre arrangerte et åpent møte om høyhusplanen i slutten av januar, der både gråhårede og motstandere av høyhus var i flertall, ifølge lokalavisen Budstikkas dekning av begivenheten. Motstandskampens helt under dette møtet var Kåre Willoch, tidligere statsminister. En annen statsminister fra Høyre, Erna Solberg, var til stede på lanseringen av skyskraperen, og har uttalt seg positivt til prosjektet.

Blir bygget et annet sted?

Det er Aker som eier tomten og som ønsker å bygge skyskraperen, som skal inneholde kontorer, hotell, konferansesenter, restaurant og bar. En tredjedel av bygget skal øremerkes til havrelaterte bedrifter, og en tredjedel til organisasjoner og gründerselskaper der Kjell Inge Røkke vil garantere for husleien, som innebærer gratis eller sterkt rabattert pris for leietagere.

Rev Ocean-sjef Nina Jensen har ansvaret med å fylle Verdenshavenes hovedkontor med innhold, og har inngått samarbeidsavtaler med flere hav-aktører, som BI Ocean Cluster, WWF Verdens naturfond og FNs miljøprogram (Unep).

Arkitekturprofessor om Røkkes skyskraper-drøm i 2018: – Jeg behøver ikke si mer. Den som er høyest, er best
01:19
Publisert:

Hva som vil skje med prosjektet dersom politikerne i Bærum vender tommelen ned, er ikke Aker/Røkke-leieren så ivrige med å snakke om. Men Jensen sier, på spørsmål fra DN, at det er aktuelt å bygge Verdenshavenes hovedkontor et annet sted.

– Ja, absolutt. Men vi ønsker først og fremst å realisere dette på Fornebu. Men hvis vi ikke får bygge på Fornebu, må vi bygge et annet sted, sier Jensen, og legger til:

– Verdenshavenes hovedkontor skal bygges.

Hør fersk DN-podkast om Tesla og Musk:

Businessverdenens svar på Donald Trump, sier DNs kommentator om Elon Musk.

Sjekk ut flere podkaster fra DN her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.