Eiendom Norge konkluderte med at styrken i prisnedgangen er sterkere enn vanlig, da boligprisene for september ble lagt frem onsdag. En nominell nedgang 1,6 prosent, 0,5 prosent korrigert for sesongjusteringer var i tråd med flere eksperters forventninger.

Nordea Markets sjefanalytiker Erik Bruce mener likevel Oslo kommer bedre ut av septemberstatistikken enn ventet.

– September er ofte en svak måned, men jeg hadde sett for meg et større boligprisfall i Oslo basert på den store prisveksten i fjor. Boligprisforskriftene, som primært var myntet på Oslo, har hatt mye å si. Nå er mange av aktørene og investorene forsvunnet, som var inne på markedet i fjor med en forventning om prisstigning, sier Bruce.

Han tror ikke vi har sett det siste prisfallet i år.

– Vi kan forvente at prisnivået justerer seg ytterligere, men det er langt fra kollaps, sier Bruce.

Vil unngå «boligpropp»

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener det er behagelig å være boligkjøper i Norge i øyeblikket.

Haugland tror markedet begynner å vende seg til at kjøperne har flere valgmuligheter og lengre tid til disposisjon.

– De nye tallene viser at luften siger ut av de mest oppblåste delene av boligmarkedet. Mange søker fortsatt gevinst etter prisveksten fra i fjor, samtidig som vi ser en omsetningsvilje ved at mange er fortsatt interessert i å kjøpe. Det skaper en forventet korreksjon, sier Haugland, som tror at trenden vil fortsette ut i 2018.

Derimot mener hun ikke tilgjengeligheten må ta overhånd. Ved utgangen av september var det 18.608 usolgte boliger i Norge mot 17.118 i august. Tilbudet av boliger i Oslo er fire ganger så stort som i september i fjor. Ved utgangen av september var det 3236 usolgte boliger i Oslo, mot 812 på samme tid i fjor.

– En opphopning av boliger kan gjøre at priskorreksjonen varer lenger, noe som kan være urovekkende på sikt. Denne utviklingen må vi derimot følge over tid før vi danner oss et bilde av, sier Haugland.

Kjersti Haugland i DNB.
Kjersti Haugland i DNB. (Foto: Gunnar Lier)

Overrasket over Oslo

Bergen sto for det største prisfallet, men også Oslo utmerker seg igjen i oversikten med en oppbremsing av prisene. Fra februar 2016 til februar 2017 var prisveksten i hovedstaden på hele 24 prosent. I september var de gjennomsnittlige boligprisene i Oslo til sammenligning kun 0,9 prosent høyere enn i september 2016. De nominelle boligprisene i Oslo har falt 8,4 prosent på fem måneder.

Prisendringen (nominelt) i de store byene i september (siste 12 måneder i parentes):

Oslo: -1,0% (+0,9%)

Bergen: -1,6% (-1,4%)

Trondheim: -1,1% (+1,0%)

Tromsø: -0,9% (+2,1%)

Stavanger: -0,2% (+0,8%)

Kristiansand: -0,3% (-1,1%)(Vilkår)

Tjøme er en magnet på finanseliten. Det ble det bråk av
I sommer er forholdet mellom en arkitekt og kommunens byggesaksbehandlere blitt gransket.
01:31
Publisert: