Norske boligpriser fortsetter fallet i november og faller hele 2,2 prosent nominelt.

Foruten finanskriseåret 2008, da boligprisene falt 3 prosent i november, er dette det sterkeste novemberfallet siden statistikken startet i 2003. Det viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,9 prosent.

– De siste tre månedene har boligprisene falt 6,5 prosent og enkelte områder har nå negativ 12 måneders vekst, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

Det største boligprisfallet i november var i Bergen, og i hovedstaden falt prisene 1,3 prosent – det er det største fallet i Oslo siden finanskrisen.

– Ikke unaturlig

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.208.039 kroner ved utgangen av november.

– Med høyere rente er det ikke unaturlig at boligprisene korrigeres, men et stort boligprisfall vil få negative konsekvenser for norsk økonomi gjennom både lavere konsum og lavere boligbygging, sier Lauridsen.

I november ble det solgt 7321 boliger i Norge, noe som er 14 prosent færre enn tilsvarende måned i 2021. Så langt i år er det solgt 88.383 boliger i Norge. Det er 9,7 prosent færre enn i samme periode i fjor, ifølge Eiendom Norge.

Kombinert med at kjøpekraften presses av økte priser på det meste, har dette også sendt boligkjøpere på gjerdet og prisene markant nedover.

Prisene faller rett nok «alltid» på høsten, men denne høsten har prisfallet vært kraftigere enn vanlig. Både september og oktober bød på de største prisfallene siden finanskrisen. Tall fra Eiendom Norge viser også at boligprisene vanligvis faller i november.

Må selge før kjøp

Boligmarkedet fikk nemlig en frisk start på året, der prisoppgangen fra pandemiens lave renter bare fortsatte.

Prisveksten i januar var rekordsterk, og utover vinteren og våren fortsatte prisene å krype videre opp inntil en topp ble nådd i august. Da var boliger blitt 9,1 prosent dyrere siden nyttår.

Søndag skrev DN at flere nå må selge boligen først for å få boliglån. Personmarkedsdirektør Kari Elise Gisnås i Sparebank 1 Østlandet forteller om en økning i lånesaker der banken vurderer risikoen ved mellomfinansiering for å være uansvarlig høy.

– Det er nå flere lånesøkere som får beskjed fra oss om å selge sin eksisterende bolig før de kjøper ny, sier Gisnås.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.