Oppdatert artikkel: Samfunnsøkonomisk analyse sendte først ut ut feil tall, nå inneholder artikkelen korrekte tall. 

Nå er det 3.847 usolgte nye boliger på Østlandet, mot 3.192 i april. 

– Det innebærer en kraftig økning i beholdningen av usolgte boliger, skriver sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten Econ Nye Boliger lagt frem torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

45 prosent færre salg

– Økningen skyldes at 2.023 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 1.368 er blitt solgt, skriver Benedictow.

Selv om det er solgt ni prosent flere boliger enn i forrige tomånedersperiode, er det solgt 45 prosent færre enn samme periode i fjor. 

Nedgang til tross, salget på Østlandet er fortsatt godt sammenlignet med andre regioner og de fleste tidligere målinger i juni, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

Salget på Østlandet siden april utgjør 26 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er tre prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode, og åtte prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor. Sterkest er salget i Asker og Bærum med en salgstakt på 35 prosent. Svakest er Oslo nord med 18 prosent.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 57.800 kroner per kvadratmeter. Det er 11,1 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo vest/sentrum med 90.300 kroner. Oppland ligger lavest med 40.900 kroner.

- Nedgang i salget i alle regioner

På landsbasis er det de siste to månedene solgt 2567 nye boliger - tre prosent færre enn forrige tomånedersperiode, og 39 prosent færre enn rekordsalget samme periode i fjor.

- Vi ser nå nedgang i salget i alle regioner, mens beholdningen av usolgte boliger stiger, skriver Benedictow.

I Nord-Norge, Midt-Norge og Vestlandet var salgstakten henholdsvis 18, 14 og 14 prosent. Sørlandet lå lavest med 12 prosent. Av fylkene var salgstakten høyest i Buskerud med 32 prosent, og lavest i Sogn og Fjordane med 8 prosent.

Statistikken omfatter 35.681 boliger fordelt på 1.327 prosjekter. I juni var 11.197 av disse boligene usolgte. Beholdningen av usolgte boliger har dermed økt med drøyt 1.000 boliger siden april, ifølge rapporten.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 50.300 kroner. Høyest ligger Oslo med 79.800 kroner. Dernest kommer Stavanger med 57.800 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene fra 53-56.000 kroner.

På landsbasis falt bruktboligprisene 1,1 prosent i mai, mens nedgangen var på hele 1,4 prosent i Oslo, ifølge boligprisstatistikken som ble lagt frem av Eiendom Norge i begynnelsen av denne måneden.(Vilkår)