Prisene på boliger i Oslo falt med 1,4 prosent i mai, ifølge boligprisstatistikken som ble lagt frem av Eiendom Norge tirsdag. 

Det er det største prisfallet i Oslo i mai måned siden 2008, ifølge statistikken. 

Siste 12 måneder har boligprisene i Oslo steget 16,5 prosent. 

– Trendskiftet i Oslo materialiserer seg nå i en prisnedgang, noe som sannsynligvis vil vedvare i noen måneder til. Likevel er det, etter en unormalt sterk vekstperiode på cirka 40 prosent de siste to årene, verken overraskende eller dramatisk at vi får en kortere periode med svakere prisutvikling, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Les mer om boligprisstatistikken her: Boligprisene falt med 1,1 prosent i mai

Prisvekst i 16 måneder 

Boligprisene i Oslo har vokst sammenhengende i 16 måneder på rad. Vi må tilbake til desember 2015 for å se et prisfall i hovedstaden. Da falt prisene med 0,2 prosent. 

Det tok i gjennomsnitt 17 dager å selge en bolig i Oslo i mai. Til sammenligning tok det i mai ifjor 14 dager i snitt å selge en bolig i hovedstaden. 

– En dempet prisvekst er en ønsket utvikling. Norsk økonomi går stadig bedre, og med fallende arbeidsledighet, lave renter og fremdeles vekst i befolkningen, er det fremdeles grunn til å være optimist på boligmarkedets vegne. Det er likevel viktig å følge utviklingen tett, da det for norsk økonomi sin del ikke er ønskelig med en for sterk korreksjon, sier Dreyer.

– En god nyhet 

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener det er et sunnhetstegn at prisene faller i Oslo. 

– Den justeringen vi nå ser i boligmarkedet er ventet og en god nyhet når vi ser det i et lengre perspektiv. Når prisene faller i Oslo etter en rekordlang periode med ekstrem oppgang, samtidig som de stiger i Stavanger, er dette et sunnhetstegn og uttrykk for en normalisering i markedet, sier han. 

Geving er glad for at prisutviklingen i hovedstaden nå ser ut til å modereres. 

– Det kan endelig se ut som fornuften kommet tilbake til et boligmarked som i litt for lang tid har vært preget av for mye følelser, sier han. 

– En korreksjonsperiode 

Økonomer og politikere har lenge vært bekymret for den sterke prisveksten i Oslo. Ved årsskiftet la regjeringen frem en ny boliglånsforskrift for å bremse den enorme prisveksten. 

Flere eiendomsmeglere DN var i kontakt med i forrige uke meldte om et skifte i markedet etter påske, etter dette har etterspørselen dempet seg. 

– Vi er nå inne i en korreksjonsperiode. Det som er katalysatoren, er tilstrammingen i boliglånsregelverket, sa administrerende direktør Leif Laugen i eiendomsmeglerkjeden Krogsveen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: