Kruse Smith-konsernet, som i all hovedsak eies av familien Leire fra Kristiansand, har hatt tre tunge år med et samlet underskudd før skatt på over en kvart milliard kroner før skatt.

Nå bekrefter styreleder Sissel Leire at familieselskapet har engasjert Pareto Securities for å sondere mulighetene for å finne en ny eier til eiendomsutviklingsdivisjonen.

Det var Fædrelandsvennen som omtalte denne saken først.

Gunstig tidspunkt?

Eiendomsdivisjonen omfatter en rekke selskaper som håndterer hele prosessen fra tomtekjøp via regulering og utvikling av kontor- og bolig. Mesteparten av virksomheten er i Stavanger-regionen, på Sørlandet, og i det siste også i Bergen og Oslo.

Divisjonen ligger i aksjeselskapet Kruse Smith Eiendom som de siste to årene har hatt et samlet underskudd før skatt på 27 millioner kroner. Bokført egenkapital ved forrige årsskifte var 339 millioner kroner.

«Jeg kan bekrefte at vi vurderer å selge Kruse Smith Eiendom. Vi ser at et salg kan være gunstig nå, både for Kruse Smith og for at verdien i eiendomsselskapet skal kunne utvikles videre på best mulig måte», skriver styreleder Sissel Leire i en epost.

800 millioner kroner

Hun ønsker ikke å kommentere detaljene rundt forhandlingene som nå pågår om et salg, men etter det DN forstår skal det være forhandlinger som priser eiendomsdivisjonen 400–500 millioner kroner høyere enn bokført egenkapital; altså i området 700–800 millioner kroner. kroner.

Leire skriver videre at selskapet opplever interesse blant bransjeaktører som «har muligheter til å gjøre enda mer ut det vi har skapt. På bakgrunn av dette har vi bedt Pareto Securities sondere hvorvidt det kan være et gunstig tidspunkt for å gjennomføre en transaksjon. Et eventuelt salg av eiendomsselskapet vil gi Kruse Smith ekstra økonomiske muskler og krefter i arbeidet med å utvikle resten av selskapet videre.»

Eiendomsutvikling krever – og binder – betydelig kapital over mange år før inntektene ved et salg materialiserer seg. Det er også kapitalkrevende å drive et stort entreprenørselskap, og etter det DN forstår har Kruse Smith kommet til at det i kampen om å overleve er nødt til å få inn kapital for å gire opp entreprenørvirksomheten.

Også Veidekke varslet for kort tid siden utskillelse og salg av eiendomsutviklingsvirksomheten slik Kruse Smith nå planlegger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.