I fjor høst kjøpte artisten Kyrre Gørvell-Dahll, kjent som Kygo, en herskapelig eiendom ved Nordåsvannet i Bergen for 41 millioner kroner. Eiendommen er på 15,5 mål, og består blant annet av en egen tennisbane og en praktvilla på rundt tusen kvadratmeter.

Nå har artisten søkt byantikvaren i Bergen kommune om å få bygge om den 101 år gamle boligen.

I søknaden kommer det frem at Gørvell-Dahll ønsker å gjøre endringer på fasaden, bygge om loftet til gjesteværelser, i tillegg til oppgradering av bad, kjøkken, varmeanlegg og elektrisk anlegg.

Skal gjøre det til sitt hjem

Arkitekt Sven Gundersen er ansvarlig for søknadsprosessen, og han forklarer at bygget ikke er blitt oppgradert i særlig grad siden 1970-tallet.

Det 101 år gamle herskapelige huset er ikke blitt oppgradert i nevneverdig grad de siste 40 årene. Her et bilde fra en av stuene.
Det 101 år gamle herskapelige huset er ikke blitt oppgradert i nevneverdig grad de siste 40 årene. Her et bilde fra en av stuene. (Foto: Willy Haraldsen)

– Kyrre er ung, og jeg synes det er flott at han gjør noe så spektakulært som dette for å bevare eiendommen. Det er en flott eiendom, men det er ikke noen enkel oppgave å sette i stand så mange kvadratmeter, sier Gundersen.

I søknaden kommer det frem at 27-åringen planlegger å benytte bygningen som sin bolig, noe Gundersen bekrefter:

– Han gjør dette til sitt hjem, og han har en lang tidshorisont, det er det ingen tvil om.

I søknaden trekkes det frem at det kun har vært to eiere av eiendommen i løpet av de siste 100 årene, og at den nye eieren har mulighet til å besitte den like lenge som sine foregående eiere.

Byantikvaren er kritisk

I søknaden kommer det frem at den unge artisten ønsker å gjøre mer enn å oppgradere huset til dagens standard:

«Det er også ønskelig å utnytte den store boligflaten til hans virke som musiker, ved å etablere studiofasiliteter, gjesteavdeling etc. ved å bedre utnytte loftsetasjens store volum.»

Kygo har søkt om å få gjort om loftsrommet til boligformål, og har planer om å bygge tre gjesteværelser med hvert sitt tilhørende bad i toppetasjen.

Slik ser den opprinnelige vestsiden av bygningen ut. Her er det kun to små vinduer inn til loftsetasjen.
Slik ser den opprinnelige vestsiden av bygningen ut. Her er det kun to små vinduer inn til loftsetasjen. (Foto: Illustrasjon: Sven Gundersen)

For å slippe inn mer lys på loftet ønsker han også å lage tre nye vinduer, såkalte takarker, på vestsiden av huset. Disse skal være utformet helt likt med de tre takarkene som originalt er oppført på østsiden av huset.

Også i første etasje ønsker han å slippe inn mer lys på vestsiden, ved å forlenge stuevinduene ned mot gulvet. Disse endringene ble lagt frem for byantikvaren i et møte i november.

«Byantikvaren er kritisk til endringsforslaget for stuevinduene i 1. etasje og begrunner dette med at de har en klar definert form og funksjon, og at en endring av dem vil forringe de kulturhistoriske verdiene som huset representerer», står det i søknaden.

Slik ønsker Kygo at vestsiden skal se ut. På denne skissen er det lagt til tre vinduer i loftsetasjen, mens vinduene i første etasje er forlenget ned mot gulvet.
Slik ønsker Kygo at vestsiden skal se ut. På denne skissen er det lagt til tre vinduer i loftsetasjen, mens vinduene i første etasje er forlenget ned mot gulvet. (Foto: Illustrasjon: Sven Gundersen)

Omfattende oppussing

Arkitekt Gundersen har selv vært med på å forvalte eiendommen, og har derfor en spesiell forkjærlighet for den. Kygo selv har vokst opp 300 meter fra eiendommen, og Gundersen forteller at de begge to har sterke interesser av å bevare eiendommen som en helhet.

Kygo har slått seg opp som en av verdens fremste artister innen sjangeren elektronisk dansemusikk (EDM). Her fra en opptreden i Los Angeles i april i fjor.
Kygo har slått seg opp som en av verdens fremste artister innen sjangeren elektronisk dansemusikk (EDM). Her fra en opptreden i Los Angeles i april i fjor. (Foto: Mario Anzuoni/Reuters/NTB Scanpix)

Husets utstrekning på rundt tusen kvadratmeter gjør at oppussingsarbeidet som nå venter er ganske omfattende. Gundersen opplyser at det foreløpig ikke er klart hvor mye arbeidet kommer til å koste.

– Det er veldig få som har vilje og mulighet til å forvalte en slik eiendom, sier Gundersen, som er glad for at den nye eieren er interessert i å bevare eiendommen som den er i størst mulig grad.

– Jeg synes det er veldig positivt – helt ekstraordinært, sier arkitekten.

Huset er opprinnelig tegnet av den kjente arkitekten Ole Landmark, som har tegnet flere villaer i Bergens-området.

Kygos manager Jan Magnus Bjordal og byantikvar Johanne E. Gillow i Bergen har ikke besvart DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fire sparetips som hindrer kontoen å gå tom
02:27
Publisert: