Siden midten av februar er det solgt 1.257 nye boliger på Østlandet. Dette er to prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, og ti prosent færre enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

Det er nå 6051 usolgte boliger på Østlandet, mot 6249 i februar, ifølge rapporten.

I løpet av siste tomånedersperiode ble byggearbeidene igangsatt for 588 boliger på Østlandet. Dette er hele 73 prosent lavere enn samme periode i fjor.

Salgsøkning i Oslo

I Oslo ble det solgt 411 nye boliger siste to måneder mot 370 i forrige tomåneders periode. Fjorårets aprilrapport rapporterte om salg av 209 nyboliger i Oslo.

I Oslo er det nå 1567 usolgte nye boliger. Det er det laveste registrerte tallet siden april 2017.

- Antall usolgte boliger i Oslo er fortsatt høyt, men det er klart ned siden forrige rapport, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

Her legges det også ut relativt få nye boliger for salg.

- Det henger nok sammen med at lageret av usolgte er relativt høyt, sier Benedictow.

Salget både på landsplan og i Oslo hadde en klar nedgang i kjølvannet av nedturen i boligmarkedet i 2017, men tok seg noe opp igjen og har siden vært på det jevne, ifølge Benedictow.

- Det går sakte, men sikkert mot en normalisering i Oslo. Dette har vi sett over tid. Det er ikke veldig stor fart i salget, så det er nok fortsatt et stykke igjen, sier Benedictow

- Men vi ser at det er relativt høyt salg i randsonen rundt Oslo, Særlig i Østfold, Vestfold og Akershus. Dette henger trolig sammen med at disse stedene har betydelig lavere priser. Et unntak er Bærum, hvor det også er relativt høye boligpriser, sier Benedictow.

Svake salgstall på landsplan

På landsplan er det siden midten av februar solgt 2278 nye boliger. Dette er 16 prosent færre enn samme periode i fjor, til tross for en økning på tre prosent fra forrige tomånedersperiode.

- Salget har vært svakt i alle landsdeler, og vi må tilbake til 2014 for å finne et like svakt salg i en apriltelling, skriver Benedictow i rapporten.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.