Det viser Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk for andre kvartal, lagt frem onsdag.

– Det var en historisk sterk oppgang i utleieboligprisene i Norge i andre kvartal 2022. Sterkest vekst hadde Stavanger og Sandnes med en oppgang på 5,2 prosent etterfulgt av Oslo med 3,2 prosent og Trondheim med 2,5 prosent, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

Etter en kraftig oppgang i leieprisene i første kvartal falt leieprisene i Bergen med 3,1 prosent.

Tallene viser utviklingen for månedene april, mai og juni.

Høy etterspørsel og begrenset utbud av utleieleiligheter og små boliger for salg har ført til heftige tilstander i denne delen av boligmarkedet på sensommeren.

Boligutleiere har blant annet fortalt om større etterspørsel etter utleieboliger enn normalt i juli og august, budkamp om leieobjekter og køer på utleievisninger.

Tall fra utleieplattformen Husleie.no viser at leieprisene hos deres kunder steg betydelig i juli. I Oslo måtte du sist måned i snitt ut med 13.870 kroner for en toroms, syv prosent mer enn samme måned i fjor.

– Så høye priser for en toroms i Oslo har vi aldri målt. For juli måned har prisene eksplodert, sa daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no til Dagens Næringsliv tidligere i august.

I juni skrev DN at andelen sekundærboliger aldri har vært så lav som nå, ifølge tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund. I Oslo var den på 15,8 prosent i første kvartal, mot 14,6 prosent for hele landet.

Stor vekst i vest

Sterkest leieprisutvikling det siste året hadde Stavanger/Sandnes og Bergen med en oppgang på 10,3 og 6,6 prosent. Deretter fulgte Trondheim med en oppgang på 4,7 prosent og Oslo med 3,6 prosent, ifølge Eiendom Norge.

– Den sterke veksten i leieprisene på Vest- og Sørvestlandet knytter vi til at det er sterk vekst i norsk økonomi som følge av økt aktivitet i oljenæringen i denne regionen. I studentbyen Bergen drives trolig også prisene opp av at pandemien er over og smitteverntiltakene er opphevet, sier Lauridsen.

Historisk lavt utbud

Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av andre kvartal til 2022 er 2191. Av disse er 873 i Oslo, 483 i Bergen, 561 i Trondheim og 274 i Stavanger/Sandnes.

– Vi har aldri tidligere registrert et så lavt utbud av boliger til leie på Finn.no. Mens utbudet er noenlunde stabilt i Bergen og Trondheim, har utbudet gått mye ned i Stavanger/Sandnes og Oslo. I Oslo er utbudet på et urovekkende lavt nivå, noe som stemmer godt med de beskrivelse av tilstanden i utleiemarkedet i hovedstaden i august som er kommet frem i mediene, sier han.

Skylder formuesskatten

– Vi knytter den lave tilbudssiden delvis til den økte formuesbeskatningen av sekundærboliger i 2022, da vi har fått tilbakemeldinger om mange ønsker å selge sine utleieboliger som følge av dette, sier Lauridsen.

På samme tid påpeker han at etterspørselen etter utleieboliger har kommet sterkt tilbake etter at smitteverntiltakene mot korona ble lempet på ved inngangen til andre kvartal.

– Studenter er tilbake på campus og arbeidsinnvandringen er høy igjen. Dette er to grupper som i stor grad etterspør utleieboliger, sier Lauridsen.

I likhet med kjøpsprisene i boligmarkedet påvirkes også leieprisene av politikk, mener Lauridsen.

– Tilbudssiden i hovedstadsregionen og Oslo spesielt er et vedvarende problem. Det er på høy tid at myndighetene ser helheten og konsekvensene av politikken de fører. Kun mer boligbygging og en velfungerende tilbudsside vil kunne gi oss mer moderat bolig- og leieprisutvikling, sier Lauridsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.