Etter en heftig budrunde ble den tidligere prisrekorden på 4,9 millioner kroner for en hytte på Lindøya, 20 minutter med lokalferge fra Oslo sentrum, pulverisert.

Tirsdag gikk en 129 kvadratmeter stor hytte på ferieøya for 17 millioner kroner. Prisantydningen var på 14 millioner kroner.

– Dette er jo et særdeles bra resultat, sier eiendomsmegler Marius Berger i Eie eiendomsmegling, som sto for salget.

Prisene opp 40–50 prosent

Budrunden startet på 12 millioner kroner.

– Jeg hadde to budgivere, og begge var like ivrige, sier Berger, som har solgt hytter på Oslo-øyene i en årrekke.

Kjøperen hadde, i likhet med de 41 andre som lastet ned kjøpsprospektet, tilknytning til Oslo-regionen, opplyser Berger.

– Salgssesongen begynte litt tregt i år, men så smalt det til, sier Berger, som anslår at hytteprisene på øyene har steget 40–50 prosent de siste fire årene.

– Bare i år tror jeg prisene har steget minst ti prosent, sier Berger.

På de sentrumsnære øyene Nakholmen, Lindøya og Bleikøya ligger det rundt 550 småhytter. Hyttene er kjent for sin svært enkle standard – gjerne kun med fellestoaletter og dusj sentralt på øyene.

Men de siste årene er markedet for småhyttene blitt stadig hetere, med køer langs hytteveggene og forsøk på kupping fra interesserte kjøpere.

I tillegg til småhyttebebyggelsen på Lindøya er det en privat del med større hytter, der rekordhytta med 3,8 mål tomt ligger.

Eiendommen ligger helt i vannkanten, vestvendt mot Oslofjorden og har strand og brygge.

Den 153 år gamle hytta har vært i de nåværende eiernes familie siden 1958.

Tidligere i sommer ble det solgt en hytte på Heggholmen for 8,25 millioner kroner, heller ikke den er del av den strengt regulerte småhyttebebyggelsen.

Tre faktorer presser opp prisene

På Lindøya, Nakholmen og Bleikøya er den maksimale tillatte størrelsen for småhyttebebyggelsen på 32 kvadratmeter pluss hems, eller 40 kvadratmeter på ett gulv.

En gammel klausul i festekontrakten sier at småhyttene på de tre øyene ikke kan pantsettes. De millionene man spytter inn for å sikre seg noen kvadratmeter, må derfor skaffes via egenkapital eller pant i annen eiendom.

Berger peker på tre faktorer som har bidratt til å sende prisene til himmels:

– I år har man endelig fått på plass en reguleringsplan, som gir mer forutsigbarhet for hytteeierne. Fergeholdeplassen ble i 2015 flyttet fra Vippetangen til den mer sentralt beliggende og mer attraktive Rådhuskaia i nærheten av Aker Brygge. Og vi nærmer oss også 2021, da får man anledning til å innløse tomten, slik at det blir selveid tomt. Da vil den kunne pantsettes. Dermed får man en større kjøpergruppe, sier Berger.

Prisoppgang på 2,5 prosent i Norge

Prisene for fritidsboliger ved sjøen har steget med 2,5 prosent det siste året, viser den årlige sjøhyttestatistikken lagt frem av Eiendom Norge i juni.

Ifølge den statistikken har Færder vært dyreste sjøhyttekommune det siste året, med en gjennomsnittspris på 5,225 millioner kroner. Deretter følger Lillesand og Kristiansand på henholdsvis 4,8 og 3,975 millioner kroner.

I juli la Statistisk sentralbyrå frem en oversikt som viser at Bærum har landets høyeste sjøhyttepriser. En hytte i 100-metersbeltet der kostet 9,2 millioner kroner i gjennomsnitt i perioden 2014–2017. Ingen av rapportene har tall for Oslo. Eiendom Norges rapport lagt frem sommeren 2017 viste at gjennomsnittshytta i Oslo kostet 4,16 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norsk hytteliv unikt i verden: – Hytta er som et familiemedlem
På 30 kvadratmeter i Orkanger er tre generasjoner samlet i harmoni. – Vi lever helt annerledes her oppe, sier Elisabeth Løhre (38). Men norsk hyttekultur kan by på mye friksjon, viser forskning.
02:26
Publisert: