I fjor sommer gikk det heftig for seg i budrundene på de tre øyene Lindøya, Bleikøya og Nakholmen, kun noen minutter med båt fra Oslo sentrum.
På flere av visningene var det køer av interessenter utenfor hytteveggene, det ble satt prisrekorder og meglerne opplevde forsøk på kupping.
Årets hyttesesong i Oslo-skjærgården fortsetter der den slapp i fjor.
Nå er en 38 kvadratmeter stor hytte på Lindøya lagt ut for salg med en prisantydning på 4,5 millioner kroner.
Stående prisrekord på Lindøya er fra i fjor sommer; en hytte på 39 kvadratmeter uten båtplass, uten innlagt vann, men med utedo og begrenset utsikt klokket inn på 4,45 millioner kroner.
For drøyt to uker siden ble en 40 kvadratmeter stor hytte på Nakholmen kuppet før det en gang var satt opp visninger. Prisantydningen var på 4,6 millioner kroner, mens hytta gikk for 4,9 millioner kroner, noe som er ny rekord for en småhytte på de tre øyene.
Det er til sammen rundt 550 småhytter på Lindøya, Bleikøya og Nakholmen.
Styreleder Lars Askholt i Lindøya vel har sett et kraftig oppsving i interessen for øyene i Oslo-skjærgården de årene han har vært hytteeier.
– Det som er så fint er selvsagt nærheten til byen. Vi koser oss spesielt når sesongen starter og hører andre skal stille seg i kø, mens vi vurderer om vi skal ta trikken eller bussen til hytta. Det er et fantastisk miljø, hvor det kryr av barnefamilier. Alt her er i en veldig nøktern stil, ikke noe «show off» med stort svømmebasseng og den slags. Det blir på en måte en type kolonihage, litt kolonihage på steroider, sier han.
– Prisene har steget bratt de siste årene, hva synes du om det?
– Litt både òg. Vi kjøpte denne hytta for 15 år siden, og fikk litt hevede øyenbryn da vi betalte litt over en million kroner for en hytte på 35 kvadratmeter med utedo. Det er jo hyggelig at vi ser ut til å ha gjort en grei investering, men det er jo uaktuelt å selge. Disse hyttene har gått i arv i flere generasjoner. Så det er dumt at prisnivået gjør det problematisk for den ene delen av familien å ta over, sier Askholt.
– Gjør prisutviklingen noe med hyttemiljøet?
– Vi har ikke merket noe spesielt til det. Det er sikkert veldig hyggelige folk som kommer inn, men de skal være ganske pengesterke siden det ikke er lov pantsette hyttene. Men generelt kan vi jo si at dugnadsånden er litt på nedadgående, sier velforeningslederen.
– Hvordan blir etterspørselen etter disse minihyttene i årene fremover?
– Det som er helt sikkert er at det ikke kommer flere hytter der ute, så det er et lite marked. Vi merket et skikkelig oppsving da fergen begynte å gå fra Aker Brygge i stedet for Vippetangen. Jeg er hverken investor eller eiendomsspekulant. Men prisene går oppover, og det begynner vel kanskje å nærme seg en grense.
– Hva synes du om partybåtene på Oslofjorden og Bunnefjorden?
– At det tusler forbi partybåter med høy musikk, er vel ikke det man setter mest pris på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.