– Vi var jo litt spente på hvordan dette skulle gå ettersom det er sent i sesongen. Men det ble en heftig budrunde som varte i et drøyt døgn før eiendommen var solgt. Så det gikk fort, forteller eiendomsmegler Liv Walle hos DNB Eiendom i Lillesand.

Prisantydningen for den drøyt tre mål store Auen Vasiusholmen i Blindleia vest for Lillesand var 13 millioner kroner. Walle hos DNB sier kjøperen bosatt på Østlandet og selger er blitt enige om ikke å oppgi hva eiendommen med en enkel hytte, sjøbod og vedskjul oppført i 1970 gikk for. Men etter det DN forstår ble den solgt for 15,5 millioner kroner.

Ganske uvanlig

Liv Walle sier det var over 20 interessenter.

– Ikke alle la inn bud, men det var likevel mange av dem som var med på budrunden.

Den enkle hytta er på 50 kvadratmeter og oppført i 1970 og har ifølge salgsoppgaven behov for oppgradering.
Den enkle hytta er på 50 kvadratmeter og oppført i 1970 og har ifølge salgsoppgaven behov for oppgradering. (Foto: Hallvard Rimereit/Inviso)

– Det er vel ganske uvanlig?

– Ja, det er mer vanlig at man ved salg av slike kostbare eiendommer kanskje bare har én interessent som man forhandler med før et salg går i orden. Men det er kanskje ikke så rart at det var så mange, for eiendommen er unik. Det går kanskje ti år mellom hver gang en slik eiendom kommer for salg, sier Walle.

Til Agderposten, som var først med å skrive om salget, har selger Emil Reber fortalt at holmen ble kjøpt på 1960-tallet for et par gummistøvler, en sydvest og 50 kroner. Men avisen har via Kartverket slått fast at det ikke stemmer; holmen uten bebyggelse ble kjøpt for 9000 kroner i 1966 og altså bebygget med en enkel hytte på 50 kvadratmeter, en sjøbod og redskapsbod i 1970.

Holmen i Blindleia som nå er solgt etter en heftig budrunde er nærmeste nabo til Haraldsholmen som satte prisrekord da den for over 20 år siden ble solgt til norskamerikaneren Bjørn Krogh Borgen.
Holmen i Blindleia som nå er solgt etter en heftig budrunde er nærmeste nabo til Haraldsholmen som satte prisrekord da den for over 20 år siden ble solgt til norskamerikaneren Bjørn Krogh Borgen. (Foto: Hallvard Rimereit/Inviso)

Auen Vasiusholmen er for øvrig naboholmen til Haraldsholmen som norskamerikaneren Bjørn Krogh Borgen (81), som blant annet er storaksjonær i Hafjell/Kvitfjell-konsernet Alpinco, kjøpte for tett på ti millioner kroner i 1996. Det var den gangen en soleklar prisrekord for en fritidseiendom i Blindleia.

Nærmest utsolgt

Eiendomsmegler Gustav Sædberg i Kristiansand har solgt en rekke strandeiendommer i sommer. Han hadde blant annet oppdraget med å selge eiendommene krafttraderen Einar Aas ble tvunget til å selge i vår.

– Vi har solgt eiendommer ved sjøen for over 175 millioner kroner så langt i år. Det er en pen økning fra i fjor, så det er vi godt fornøyde med. Den største utfordringen er at det er langt flere kjøpere enn det finnes selgere. Utbudet er for lite og da blir det gjerne budrunder om de beste eiendommene, sier han og legger til at også han har opplevd å ha 20–30 interessenter på visning til enkelte eiendommer i år.

–Vi har så langt i år solgt for over 175 millioner kroner, men etterspørselen er langt større enn tilbudet, eiendomsmegler Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg.
–Vi har så langt i år solgt for over 175 millioner kroner, men etterspørselen er langt større enn tilbudet, eiendomsmegler Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg. (Foto: Tomm W. Christiansen)

– Det var i Lillesandsskjærgården. Lillesand og Grimstad er nærmest utsolgt, og da blir det nødvendigvis stor interesse for de få eiendommene som selges, sier han og trekker frem Einar Aas-eiendommen Vragviga som hadde prisantydning 30 millioner kroner, hadde seks seriøse interessenter på visning og ble solgt for 32 millioner kroner etter budrunde.

– Vi er stadig ute for å taksere eiendommer som ikke skal selges, men typisk skal overtas av neste generasjon eller andre i familien. Nå vet ikke vi motivet til alle, men det vi stadig hører er at det er blitt så dyrt å ferie utenlands med den svake kronen. Dessuten har du nærheten som helt klart spiller inn, sier Sædberg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.