Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse tror en eventuell halvering av boliglånsrenten vil slå kraftig inn i boligmarkedet.

– Den sterkeste driveren i boligmarkedet er renten. Rentenivået viser hvor stort lån vi klarer å betjene, og dermed hvor mye du kan by på boligen. Vi har i utgangspunktet knapphet på boliger, på grunn av sterk befolkningsvekst og urbanisering. Det å kunne by opp boligen, vil gjøre at mange vil ønske å ta opp ekstra gjeld, sier Bjørnstad.

Selv uten ekstra rentestimulans, tror Bjørnstad at boligprisene skal opp fremover. Boligprisprognosene som Samfunnsøkonomisk Analyse la frem i september viste en boligprisvekst på landsbasis på rundt to prosent årlig de neste par årene, før vekstakten tar seg opp.

Frem til 2017 venter han en samlet prisøkning på rundt ti prosent, men senkes styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, vil den samlede prisøkningen være 15 prosent.

  Oljeprisen kan gi rente under én prosent dnPlus (krever innlogging)

Redd Konkurransetilsynet

Bankene er svært forsiktig med å si noe om hvordan de ser for seg renten fremover.

– Av konkurransemessige hensyn kan vi dessverre ikke uttale oss om fremtidige rentenivå, sier landsjef Tone Lunde Bakker i Danske Bank Norge på spørsmål om hva som skjer med bankrenten dersom Norges Bank halverer styrings­renten.

I begynnelsen av oktober varslet næringsminister Monica Mæland og konkurransedirektør Christine Meyer en gjennomgang av prissignalisering i det offentlige rom.

Konkurransedirektøren mener bankene ved å snakke om sine rentenivåer i mediene bidrar til prissamarbeid i banknæringen.

– På bakgrunn av det utspillet, er vi nok enda mer forsiktige med hva vi sier enn tidligere, sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea.

Konkurransen avgjør

Ifølge Sjøhelle er det uansett ikke Norges Banks styringsrente alene som avgjør bankenes utlånsrente.

– Vår utlånsrente er i mindre grad enn før knyttet opp mot Norges Banks styringsrente. Den er i større grad knyttet mot konkurransen i bankmarkedet og andre faktorer som pengemarkedsrenten. I tillegg har hele konkurransebildet endret seg en del i boliglånsmarkedet ved at kundene i større grad prises mer individuelt, sier han.

Heller ikke DNB ønsker å spå om bankens fremtidige utlånsrenter som følge av lavere styringsrente.

– Det er avhengig av flere faktorer, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Også han viser til at konkurransen i markedet og bankenes fundingkostnader, altså innkjøpsprisen på penger, er med på å bestemme utlånsrenten.

Sjef for BN Bank, Gunnar Hovland, tror lavere styringsrente vil gi lavere utlånsrenter, men ikke nødvendigvis en halvering dersom styringsrenten halveres.

– Det er ikke 1:1 sammenheng mellom styringsrenten og bankenes finansieringskostnad, sier han, og viser til at bankene har ulike finansieringskostnader.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.