Åtte naboer gikk sammen for å hindre utbygging av den gamle eplehagen til naboen. Så solgte de den videre med tap.

Den to mål store tomten som grenser mot et idyllisk bekkedrag ligger grønn og frodig denne regntunge sommerdagen.

– Det blir ikke noe forandring her, ikke så lenge jeg lever. Og i min familie gravlegges vi når vi er over hundre, humrer Bjørn Alstad Wangen (74).

Sammen med syv av sine nærmeste naboer tok han affære da naboen skulle selge huset ved Holmendammen på Oslos vestkant.

Et populært område for eiendomsutviklere å fortette gamle eplehager med mindre hus og selge med stor fortjeneste.

– Jeg har bodd her i 18 år og her har det vært mange som har ringt på døren, sier Bjørn Herberth Herding (65), initiativtager bak naboaksjonen.

Salamandere og snutefrosk

Da den aldrende huseieren etterhvert flyttet ut, la sønnen eiendommen ut for salg. Interessen for den gamle trevillaen var stor til tross for en prisantydning på 16 millioner kroner og original standard fra 1940. Men da naboene fikk nyss om utbyggere som drømte om å bygge fem mindre hus på den to mål store tomten, tok de affære.

– Det blir veldig tett. Det er sånn at når du åpner døren så slår døren inn i takrennen hos naboen, sier Herding. Tre dager senere var planen klar – de ville selv snappe opp huset foran nesen på eplehageutbyggerne.

Naboene var beredt til å gå i krigen for salamandere, snutefrosk og annet biologisk mangfold i vassdraget.

– Vi ønsket ikke en vilter utbygging her, men i første rekke ønsket vi å bevare området. Dette er et helt unikt område, det går på dyreliv, fiskeliv, fugleliv og alt det som er nede i dammen der – den dammen der er helt unik, sier Bjørn Herberth Herding med henvisning til dammen rett nedenfor huset.

Fintet ut utbyggerne

Både eiendomsutviklere og privatpersoner kastet seg på i budrunden. Da budene passerte 20 millioner kroner tok selgerens sønn kontakt med naboene: Hvis de la 20,1 millioner kroner på bordet, skulle de få tilslaget.

– Han var fornøyd med den prisen, men hadde budrunden gått videre må gudene vite hvor det hadde stoppet hen. Vi gjorde dette i fred og fordragelighet, til alles tilfredsstillelse, sier Herding.

Så la naboene en slagplan for å få solgt eiendommen videre igjen uten at den skulle falle i klørne på eiendomsutviklere. Løsningen ble å legge en klausul på eiendommen slik at den ikke kan bygges ut.

– Vi tok en kalkulert risiko, og vi visste jo ikke hvor det ville lande hen, men regnet med at det på et tidspunkt ville komme en familie som ville ha tak i den unike eiendommen, sier Herding.

Etter at de tok kontakt med et par eiendomsmeglere, dukket det raskt opp en kjøper som var villig til å kjøpe huset med den spesielle klausulen. Samtidig planlegger de åtte naboene å utarbeide retningslinjer for sine tomter for å bevare strøkets egenart.

– Området vårt er sikret hele veien. Der ligger det nå en klausul for 25 år. We mean business, sier Herding.

«Et tveegget sverd»

De åtte går ut av transaksjonen med 100.000 kroner hver i tap, men det synes de det er verdt for å bevare villastrøkets egenart.

– Hvis utbyggerne først begynner i en hage, så er det lett for at det fortsetter i neste for da sier naboen «nå er det ikke noe hyggelig her lenger, nå selger vi også». Til slutt er hele området ødelagt. Det blir en dominoeffekt, og det ville vi stoppe, sier Herding som ikke frykter at hans egen eiendom skal tape seg i verdi som følge av den spesielle klausulen.

– Jeg tror etterhvert du vil se at folk betaler veldig godt nettopp på grunn av at du har et område som er intakt og pent uten at det blir utbygging, det har også stor verdi, mener Herding som får støtte av advokat og eiendomsmegler Tom Elliott Johnsen. Han har både solgte eiendommen til naboene og videre til den nye eieren.

– Det er et tveegget sverd på et vis, men det er veldig fint for dem som ønsker å kjøpe en slik eiendom i et så flott strøk å vite at naboens eiendom ikke blir rasert med fire stykk geitoster. På litt sikt vil jeg tro at en slik gate som bevares uten utbygging av hagene, vil gjøre strøket mer attraktivt og derav gi høyere priser, sier Johnsen.

 

Les også: Mest vekst utenfor eplehagene dnPlus

 
Eplehage-utbyggerne ble ikke hørt

- Verre å selge en bolig enn å skille seg  

Krangler om festtelt på kokepunktet

 

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:

 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.