Loen Skylift saksøkte Voss Gondol tidligere i fjor, fordi de mente at konkurrentens logo var for lik. Nå har de vunnet fram i Bergen tingrett, skriver E24.

I dommen nektes Voss Gondol å bruke logoen fremover. I tillegg må selskapet betale 1,6 millioner i erstatning til Loen Skylift, pluss 641.000 for sakskostnader til Loen Skylift.

Vurderer anke

– Det er ikke grunnlag for en slik dom. Det er ingen etterligning der. Vi er overrasket og skuffet. Jeg tror ikke siste ord er sagt, sier daglig leder i Voss Resort, Øyvind Wæhle.

Wæhle sier de vurdere å anke.

I Stryn kommune er stemningen derimot bedre.

– Dommen er gode nyheter for alle gründere som tar jobben og belastningen, med opp- og nedturene, ved å gjøre ting nytt og skikkelig, sier daglig leder Richard Grov i Loen Skylift.

I et intervju med DN tidligere i år uttalte han at det er uaktuelt for dem å ikke reagere når de får konkurrenter som «tar snarveier».

– Det jeg vil si er at logoen ligner så mye på vår at det rett og slett blir for nært, og man trenger en viss avstand på disse tingene. Vi brukte mye kreative krefter på navnet vårt, logoen og selve prosessen, og det er del av vår eiendom, sa han.

Dette er logene gondolselskapene havnet i varemerkekrangel om.
Dette er logene gondolselskapene havnet i varemerkekrangel om. (Foto: Skjermdump: Loen Skylift og Voss Gondol)

Må være «forvekslingsvis like»

I forbindelse med søksmålet intervjuet DN professor Inger Berg Østarvik ved Universitetet i Oslo, som har varemerkerett som et av sine fagfelt.

Hun trakk frem særlig én ting som utslagsgivende dersom man skulle vinne frem med et varemerkekrav.

– Da må man klare å vise at logoene er så like at det er fare for forveksling. Det kan være at forbrukere tar feil av hvilke banen det er snakk om, eller tror det er snakk om samme selskap, sa Ørstavik til DN.

Dette er ikke første gang Voss Gondol har møtt i retten. I fjor høst ble selskapet saksøkt av 40 hus- og grunneiere, som mente gondolen gikk for nære eiendommene deres og slik skapte ulike ulemper. Det førte til at 16 grunneiere ble tilkjent erstatning, alt fra 60.000 til over en million kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.