Boligprisene i London falt med 0,6 prosent i årets tredje kvartal, sammenlignet med samme periode for ett år siden, ifølge Nationwides siste rapport.

Det er første gang boligprisene går ned på årsbasis siden tredje kvartal i 2009.

Nationwide skriver imidlertid samtidig at snittprisene i hele Storbritannia økte med 2,2 prosent i samme periode.

Britenes kjøpekraft har det siste året blitt dårligere som følge av at kursen på pundet har falt og importvarer er blitt dyrere etter fjorårets brexit-avstemning.

Ekspertene har i over et år advart mot at Storbritannias skilsmisse fra EU kan gå hardt ut over boligmarkedet, og nå skjer det.

Optimistiske på sikt

– Den økonomiske nedturen og usikkerhet rundt Storbritannias forhold til EU holder etterspørselen nede, sa UBS-analytikere denne uken, ifølge CNN Money.

Og det kan bli mer smerte: The Bank of England har de siste ukene hintet sterkt om at renten kan bli hevet, noe som vil gjøre det dyrere å ha boliglån. Det kan påvirke boligprisene ytterligere.

En annen grunn til at prisene nå faller, er at såkalt stamp duty, som tilsvarer norsk dokumentavgift, også har økt til rekordnivåer, skriver Sunday Express. Dette har gjort det dyrere å kjøpe bolig i Storbritannia.

Mange analytikere er imidlertid optimistiske, og tror at prisene vil komme opp igjen etter at brexit er overstått.

Savills skrev i en oppdatering denne uken at de mest ettertraktede boligområdene i London kan få en prisoppgang på 20 prosent innen 2022.(Vilkår)

Tjøme er en magnet på finanseliten. Det ble det bråk av.
I sommer er forholdet mellom en arkitekt og kommunens byggesaksbehandlere blitt gransket.
01:31
Publisert: