Onsdag neste uke kommer Eiendom Norge med fasiten for hvordan boligprisene her til lands utviklet seg i januar. Flere økonomer har sagt at de ikke tror januar vil by på boligprisfest denne gangen, noe som har skapt ekstra spenning til tallene.

Januar pleier å være en sterk måned for boligmarkedet. I løpet av de siste ti årene har boligprisveksten aldri vært mindre enn to prosent i årets første måned, og ifølge stemningsrapportene fra boligmeglerne har det vært god fart i markedet også i år.

Christoffer Askjer i Sem og Johnsen.
Christoffer Askjer i Sem og Johnsen. (Foto: Fredrik Solstad)

– Helt på tampen av måneden ser vi i Sem & Johnsen at antall solgte boliger i januar ligger an til å øke med mer enn 15 prosent i forhold til i januar i fjor. Samtidig har snittprisen på boligene vi har solgt økt med cirka 15 prosent i januar i år, målt mot januar i fjor, sier Christoffer Askjer, daglig leder og partner i eiendomsmeglerkjeden Sem & Johnsen.

«Ketchupeffekt»

Han sier at fasiten for januar er at det selges flere og dyrere boliger enn for et år siden.

– Det vi ser er en ketchupeffekt, da mange kjøpere satt på gjerdet siste halvår av 2019. I januar hoppet veldig mange ned fra gjerdet. Det resulterte i mange salg, og høye salgspriser, sier Askjer.

Han forteller at de også opplever flere tilfeller av kupping av budrundene, noe det var svært lite av i andre halvår av 2019.

– Mange kjøpere lot tidenes sjanse til å gjøre et godt kjøp gå fra seg ved ikke å handle i siste halvår 2019. Alle disse som trenger ny bolig er nå ivrige på å få kjøpt noe. Behovet er jo fortsatt der. Det betyr at det blir selgers marked i februar også, sier Askjer, og legger til:

– Det skjer igjen og igjen: Nordmenn flest tør ikke gå mot strømmen å kjøpe hvis de værer at boligmarkedet har stilnet. Det kan virke som om vi liker å gå i kø på visning, og ikke har noe imot å konkurrere om boligene med mange andre. Det er svært mye psykologi i dette.

Askjer antyder at boligprisene kan fortsette å stige fremover, da tilbudet vil være mindre enn etterspørselen frem mot påske.

Mellom to og tre prosent opp

Terje Bruraas, administrerende direktør i DNB Eiendom forteller at det har vært et bunnsolid marked i januar. Han blir ikke overrasket dersom de selger like mange boliger i januar i år som i fjor.

– Prisutviklingen er positiv, og i våre tall kan det se ut som om vi har en nominell vekst på mellom to og tre prosent så langt i måneden, sier Bruraas.

Han tror det er gode muligheter for at alle de store byene opplever prisoppgang, slik det også var i fjor.

– Tilbudssiden er fortsatt høy, men markedet har vist en imponerende evne til å absorbere volumene gjennom hele 2019, og det uten at prisene har slått negativt ut. Dette ser ut til å fortsette nå inn i det nye året, sier han.

I Oslo har hele 70 prosent av salgene i januar i år ligget over prisantydning, mot 60 prosent i januar i fjor.

– Dette er ofte en indikator som sier noe om retning, sier Bruraas.

Januarfest i boligmarkedet

Også Stian Kløfta, administrerende direktør i Krogsveen mener markedet i januar har vært godt.

– Volumet har vært høyt, og januareffektene på prisene har vært som vanlig, det vil si mellom 2,5 og tre prosent, sier Kløfta.

Omsetningen var like høy som i fjor, og da ble det satt ny rekord, understreker Kløfta.

– Noen økonomer har avlyst januarfesten i boligmarkedet. Hva tenker du om det?

– Jo, jeg vil si at vi har fått januarfest. Eller, markedet har vært bra, slik det pleier å være i januar, sier Kløfta.

Kløfta sier derimot at de ikke har merket tendenser til at flere kupper budrundene, eller at flere som har sittet på gjerdet nå kommer tilbake.

– Ikke utover det som er normalt i januar, poengterer han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.