Boligprisene i landet økte nominelt med 1,2 prosent i august, men justert for sesongvariasjoner falt prisene med 0,4 prosent, ifølge den landsomfattende boligprisstatistikken til Eiendom Norge.

I Oslo falt boligprisene for fjerde måned på rad. Siden april har prisene i hovedstaden falt med rundt syv prosent.

Økonomene mener nedgangen i boligprisene i Oslo ikke er over ennå, og viser til at tilbudet av boliger fortsatte og øke i august, til det høyeste nivået siden 2010.

Venter negativ årsvekst

– Etterspørselen ligger nå under tilbudet av boliger. Som følge av det har lageret av usolgte boliger nådd et nivå vi ikke har sett siden rett etter finanskrisen, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en oppdatering fra Handelsbanken Capital Markets.

– Dette forteller at den nedadgående priskorreksjonen i Oslo ikke er over ennå, skriver han.

I januar var det 974 usolgte boliger i Oslo. I august var antallet 3025. Samtidig har årsveksten i prisene i Oslo falt til 3,2 prosent i august, ned fra toppen på 24 prosent i februar.

Les også:

– Gitt nåværende moment, vil negativ årlig prisvekst i Oslo være rett rundt hjørnet, skriver Hov.

Ifølge Handelsbanken vil den årlige boligprisveksten i Oslo bli negativ i løpet av en til to måneder.

Tror på 15 prosent fall fra toppen

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror også at boligprisene i Oslo skal fortsette nedover.

– Fallet i Oslo-prisene er neppe over. Lageret av usolgte boliger er fortsatt høyt, og vi venter at markedet skal ned i overkant av fem prosent til. I sum vil det innebære 10 til 15 prosent fall fra toppen, skriver han i dagens morgenrapport fra Nordea Markets.

Bernhardsen er imidlertid ikke bekymret for boligmarkedet i resten av landet.

– Oslo-prisene steg spesielt mye gjennom fjoråret, og trolig var noe av oppturen drevet av forventninger om høyere prisvekst. Det er altså litt luft i Oslo-markedet som nå kommer ut, skriver han, og legger til:

– Dette er ikke noe vi kjenner igjen for landet for øvrig. Med lavere arbeidsledighet, fortsatt lav rente og høyere realinntektsvekst de neste årene tro vi det vil gi støtte til en liten oppgang i boligprisene i store deler av landet utenom Oslo.

Fall frem til sommeren neste år

DNB Markets mener også at det høye nivået på antall usolgte boliger er et tegn til at prisene i Oslo skal fortsette nedover.

– Tall for antall solgte boliger viser at omsetningen i boligmarkedet fortsatt er god, men en økning i antall usolgte boliger taler for at vi vil se en videre nedgang i prisene de nærmeste kvartalene, skriver analytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets i sin morgenrapport.

Meglerhuset ser for seg at prisene vil fortsette å falle helt frem til sommeren 2018.

– Vi venter at boligprisene vil fortsette å korrigere lavere i perioden frem mot neste sommer, men at falltakten avtar og etter hvert flater ut, skriver Øwre-Johnsen. (Vilkår)

Nå er de her snart: Selvkjørende busser klare for norske veier
De selvkjørende bussene er her allerede. Fra nyttår blir det også lov å sette dem i drift.
01:41
Publisert: