Det står nevnt i en note om nærstående parter i regnskapet til Merkantilbygg as, eiendomskonsernet som eies av Pål G. Gundersen (70):

«De øvrige styremedlemmene Edd Martin Traaseth og Olaf Gauslå mener Merkantilbygg AS har belastet, samt uten godkjennelse utbetalt totalt 2.810.191,14 for mye i honorar fra de fire 50%-eide selskapene». Og så legges det til at partene er i dialog om saken.

Regner med det blir løst

– Vi har ingen kommentarer utover det som fremkommer i note syv til årsregnskapet. Vi regner med at dette vil bli løst på en god måte, skriver Gauslå i en epost til DN.

Edd Martin Traaseth sier til DN at Gauslås svar er gitt på vegne av dem begge.

Denne eiendommene i Falbes gate 5 i Oslo sentrum eies i fellesskap av Pål G. Gundersen, Edd Martin Traaseth og Olaf Gauslå. Traaseth og Gauslå mener Gundersen har forsynt seg med 1,75 millioner kroner for mye i forvaltningshonorar.
Denne eiendommene i Falbes gate 5 i Oslo sentrum eies i fellesskap av Pål G. Gundersen, Edd Martin Traaseth og Olaf Gauslå. Traaseth og Gauslå mener Gundersen har forsynt seg med 1,75 millioner kroner for mye i forvaltningshonorar. (Foto: Petter Berntsen)

Uenigheten handler altså om fire eiendomsselskaper i Oslo: Vestgrensa Eiendom, Niels Henrik Abelsvei 2, Falbesgate 5 og Erlings Skjalgssons gate 24 Holding. Dette er selskaper som eier eiendommer med en samlet bokført verdi på vel 230 millioner kroner.

Merkantilbygg eier 50 prosent av aksjene i samtlige selskaper. Resten eies av Edd Martin Traaseth (65) og/eller Olaf Gauslå (60).

Firedobbelt

Pål G. Gundersen, eiendomsinvestoren og Munch-samleren som bladet Kapital mener er god for tett på ni milliarder kroner, er styreleder i alle de fire selskapene. Og Merkantilbygg er forretningsfører.

Traaseth og Gauslå mener forvaltningshonoraret Merkantilbygg skulle hatt betalt for 2021 til sammen skulle vært på 1.085.001 kroner. Men i stedet har altså selskapene betalt 3.895.192,24 kroner til Gundersens selskap.

Regnskapene for de fire selskapene viser blant annet at det for ett av dem, Vestgrensa Eiendom, er betalt et honorar til Merkantilbygg som er vel fire gangeren av det Traaseth og Gauslå mener er riktig.

«Selskapet er i dialog med Merkantilbygg om saken» står det i årsregnskapet for både dette og de tre øvrige selskapene.

Traaseth, gjennom selskapet Traaseth Property, og Olaf Gauslå, med selskapet Og Invest, er aktive eiendomsinvestorer med en bokført egenkapital i de to selskapene som overstiger 300 millioner kroner.

DN har rettet gjentatte henvendelser til Pål G. Gundersen per epost, telefon og sms med spørsmål om han vil kommentere saken.

Han har ikke besvart henvendelsene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.