Miguel Sørholt (60) figurerte stadig i norsk presse på tidlig 2000-tall som profilert eiendomsmegler i luksussegmentet. Men etter at han i 2013 havnet i konflikt med ledelsen i Privatmegleren, valgte han å selge meglervirksomheten og ta med seg kone og barn til Boca Raton i Florida. Muligheten til å gi barna en god utdannelse var en av årsakene til at familien valgte å flytte.

Nå har Sørholt igjen tatt med seg familien ut på flytteferd.

– Det var en ganske upopulær avgjørelse jeg tok, altså, men sånn er det. Jeg kan ikke sitte der og leve et godt liv, og så får ikke ungene råd til det samme, sier Sørholt, som har bodd på Gran Canaria et års tid.

Ifølge Sørholt kunne barna risikere 40–65 prosent arveavgift dersom familien slo seg permanent ned i USA.

– Det ble rett og slett en uoversiktlig situasjon. Og så er Amerika et spesielt samfunn, sier Sørholt.

– Og ikke er det «hurricanes» her, ikke er det slanger og ikke alligatorer, det er et veldig rolig og fint samfunn, sier han.

Tøffe tak på kjøkkenet

På Gran Canaria kan barna på 12 og 14 år også ferdes trygt på egen hånd.

– Det som er fint her, er at barna kan gå ut alene, sier Sørholt.

Nå nyter Sørholt dagene som far i familiens midlertidige hjem i Meloneras på Gran Canaria.

– Jeg kom akkurat hjem. Vi driver og pusser opp huset vi har kjøpt. Jeg skal lage lunsj til arbeiderne, og så skal datteren min ha kaffe, så jeg må lage kaffe til henne. Det er harde tak, humrer han.

En ny familiebolig er under planlegging i San Augustin litt lenger øst på øya. I tillegg har han investert penger i andre eiendomsprosjekter på Gran Canaria for rundt 40 millioner kroner. Fra før har han en 250 kvadratmeter stor penthouseleilighet på Anfi Del Mar som leies ut for 30.000 kroner i uken det meste av året. En timeshareleilighet i Marbella med Nikki Beach som nærmeste nabo skaffer også familien til salt i grøten.

Miguel Sørholt la seg opp en formue som eiendomsmegler. Det er den han og familien nå lever av. – Vi jobber jo egentlig ikke noen av oss. Vi har jo disse investeringene som vi jobber med, men vi har fine dager og tar godt vare på barna, sier han.
Miguel Sørholt la seg opp en formue som eiendomsmegler. Det er den han og familien nå lever av. – Vi jobber jo egentlig ikke noen av oss. Vi har jo disse investeringene som vi jobber med, men vi har fine dager og tar godt vare på barna, sier han. (Foto: Aleksander Nordahl)

Kona forvalter pengesekken

Hjemme i Oslo har han og kona til sammen fire utleieleiligheter som alle er utleid. Mesteparten av pengene han bygget seg opp som eiendomsmegler, er imidlertid satt i fond.

– Det er mest rentefond, vi forsøker egentlig å unngå risiko. Du får ikke den store avkastningen på det, men jeg er happy med det. Jeg ønsker ikke å være på børs og sånne ting, for det kan jeg ikke noe om, sier Sørholt.

Regnskapet for hans private selskap Residence Holding ble gjort opp med et underskudd på over seks millioner kroner i fjor på grunn av svært høye finanskostnader, uten at Sørholt helt vet hvorfor.

– Dette er sikkert noe rent bokføringsteknisk, jeg vet vi tapte noe penger på en investering i Amerika. Jeg kan for lite om det til å svare riktig på spørsmålet, jeg bare vet at vi har det veldig bra. Der er jeg enkel, sier han.

Hans kone Cathrine Sørholt (49) er utdannet regnskapsfører og revisor.

– Jeg kjører på skolen og lager frokost og gjør de tingene, så er det kona som tar seg av alle investeringene, det er jo hennes jobb. Det er ikke noe vits i at jeg skal drive med det. Jeg er mye flinkere til å tjene penger enn å investere dem. Hun er veldig dyktig på det, sier Sørholt.

«Pengene jobber for oss»

En av grunnene til at paret valgte å slå seg ned på Gran Canaria, er skattereglene.

– Det er veldig hyggelig skatt her nede hvis du gjør det riktig. Her kan du reinvestere gevinst uten å skatte av det. Og vi har jo penger å leve for, så vi kan reinvestere gevinster, sier Sørholt.

Til tross for underskuddet har Residence Holding solid økonomi. Selskapet har bokført nær 17 millioner kroner i eiendom og nær 30 millioner i kontanter og bankinnskudd, og har bare fire millioner kroner i gjeld.

– Jeg vet bare at vi ikke trenger å tenke på penger. Vi har plassert dem slik at det er pengene som jobber for oss. Det har de gjort i mange år, og det fungerer veldig greit altså, sier Miguel Sørholt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.