Mybank kaller inn til ekstraordinær generalforsamling 19. november etter at styreleder Espen Aubert ga et privat lån til Aylar Lie uten å informere bankens styre. I innkallingen foreslår styret å kaste Aubert fra styrevervet.

Juridisk direktør Linn Hoel Ringvoll i Kameo er foreslått som ny styreleder i banken.

– Jeg skulle selvsagt vært denne saken foruten, og det er mitt valg å tre til side. Jeg har vært midlertidig styreleder siden sommeren, hvor det har vært velkjent at planen var å finne nye styremedlemmer før jul. Som aksjonær er vi fornøyd med å ha fått på plass Madiha Ghazanfar og Trond Bentestuen med deres sterke bakgrunn og bankerfaring, skriver Aubert i en epost.

Rett etter innkallingen til generalforsamlingen opplyser Finanstilsynet til DN at det undersøker saken.

– Finanstilsynet undersøker den aktuelle saken og har utover det ingen kommentarer på det nåværende tidspunkt, skriver tilsynsrådgiver Jo Singstad i Finanstilsynet i en epost.

Ga lån

I slutten av oktober skrev DN om at den profesjonelle pokerspilleren og tidligere modellen Aylar Lie hadde kjøpt en ny leilighet på Tjuvholmen for 34 millioner kroner.

I 2020 var hun oppført med en skattelignet inntekt på 190.875 kroner og null i formue, men ifølge eiendomsregisteret hadde omstartslånbanken Mybank og eiendomsselskapet Daimyo pant i eiendommen på henholdsvis 23 og 15 millioner kroner hver.

Daimyo kontrolleres av investor Espen Aubert, som også eier drøye 12 prosent av Mybank. Aubert er også styreleder i banken. Onsdag skrev E24 at Mybanks lån til Lie var godkjent av styret i banken.

Leiligheten til Aylar Lie ligger i dette bygget på Tjuvholmen.
Leiligheten til Aylar Lie ligger i dette bygget på Tjuvholmen. (Foto: Fredrik Solstad)

Aubert ga det private lånet i ettertid uten å opplyse resten av styret om det. Styrelederen opplyste til E24 at Lie er venninne av hans kone, men at han likevel var habil da lånet ble godkjent.

– Jeg skjønner at spørsmålene om habilitet kan stilles, men jeg var habil i min rolle i kredittprosessen. Situasjonen med den private mellomfinansieringen dukket derimot opp senere, da hennes egenkapital ble forsinket utbetalt til leilighetsoppgjøret, skrev Aubert til avisen.

DN har vært i kontakt med Aylar Lie, som ikke ønsker å kommentere saken.

Inhabil i tidligere sak

– Det var en overraskende sak, sier administrerende direktør Håkon Reistad Fure i Mybank til DN.

I dag er Mybanks portefølje på drøyt én milliard kroner, og nesten utelukkende består den av boliglån med høy rente, såkalt omstartslån.

Fure legger til at Mybank har normal kredittvurderingspraksis, og at alle prosesser vurderes av flere øyne før det gis lån.

Likevel har Aubert pant i en ytterligere eiendom som er eid av en kunde av banken, bekrefter Fure.

– I denne saken var styret kjent med at Aubert hadde lånt ut penger til en ansatt som var i en vanskelig økonomisk situasjon. Den ble kredittbehandlet på normal måte i henhold til bankens kredittpolitikk og etiske retningslinjer hvor Aubert var inhabil, sier Fure.

«Styreleders eget ønske»

I tillegg til Aubert slutter også partner Thomas Eggen Monsen i Ro Sommernes i styret. Han tiltrådte i juli. DN har forsøkt å kontakte ham uten å få svar. Tidligere Rema 1000-sjef Trond Bentestuen, samt Madiha Ghazanfar foreslått som nye styremedlemmer.

– Vi har selvsagt merket oss saken der nåværende styreleder har fått oppmerksomhet rundt et lån fra eget selskap, men valgkomiteen har jobbet med forslaget til det nye styret i Mybank over en periode. Det var styreleders eget ønske å tre av nå, skriver leder Eirik Bergh for valgkomiteen i en epost.

Ifølge Bergh har de jobbet med forslag til nytt styre over en periode, og at deler av styret kom inn i midlertidige posisjoner i sommer i forbindelse med at tidligere styreleder overtok som administrerende direktør.

– Valgkomiteen vil takke Espen Aubert for hans viktige bidrag som styremedlem og styreleder i en periode hvor banken har vært igjennom en særdeles vellykket restrukturering, skriver han i eposten.

Stor gevinst

Lie kjøpte leiligheten på Tjuvholmen tidligere i år for 34 millioner kroner, halvannen million mer enn prisantydning. Nå er den imidlertid solgt av jurist og eiendomsmeglerfullmektig Odd Kalsnes i Boa Eiendom «off market» for 40 millioner kroner. Kjøperen av leiligheten er ukjent.

Mybank driver i dag med såkalte omstartslån, men var opprinnelig blant forbrukslånsbankene som poppet opp som små paddehatter for få år siden. Mybank ble imidlertid raskt kjent som den første av disse nisjebankene som møtte problemer. Det til tross for at den var en av de siste som ble startet, så sent i 2017. En portefølje på kun 700 millioner kroner var allerede svært tapspreget, i mai 2019 fikk bankens daværende sjef Christen Fredriksen marsjordre.

Reistad Fure kjøpte seg inn i banken i juni i fjor, og ble da valgt som arbeidende styreleder. Mars i fjor var porteføljen på kun 676 millioner kroner, men måtte hente inn 60 millioner kroner i en kriseemisjon. I mai i år ble daværende administrerende direktør Jakob Bronebakk byttet ut med Reistad Fure. I dag er porteføljen på drøyt én milliard kroner og består nå nesten utelukkende av boliglån med høy rente, såkalt omstartslån.

Daimyo er nest største eier i selskapet. Ifølge skattelistene for 2019 hadde Espen Aubert en formue på 442 millioner kroner. Aubert og faren har bygget formuen gjennom investeringer i fjernvarme og eiendom. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.