Eiendomsselskapet Aka på Hønefoss legger frem knallresultater for 2020. Inntektene steg med over 30 prosent til 668 millioner kroner, som ga et resultat før skatt på nesten 258 millioner kroner, 87,6 prosent bedre enn året før.

Jane K. Gravbråten i Aka er fornøyd med resultatene.
Jane K. Gravbråten i Aka er fornøyd med resultatene. (Foto: Aka)

Korrigert for gevinster fra salg av eiendom gir dette en vekst i resultatet på 20 prosent fra 2019.

– Det går veldig bra for tiden. Litt heldig, kan man kanskje si, men det er ikke tilfeldig siden vi har lange røtter i dagligvarebransjen, sier administrerende direktør Jane K. Gravbråten i Aka.

Akas hovedgeskjeft er nemlig utleie av eiendom, for det meste til dagligvarebransjen, men også til byggevare og solide kjeder innen detaljhandel. Særlig dagligvarebransjen har gjort det godt under pandemien, med stengte grenser og lite konkurranse fra restauranter, kafeer og hoteller.

– Dette er leietagere som kan betale husleien. Året sett under ett har dagligvarebransjen opplevd en ekstraordinær vekst i omsetning som følge av innførte smitteverntiltak, herunder stengte grenser, restauranter og serveringssteder, sier Gravbråten.

Hun sier mye av pengene skal reinvesteres i eiendom. Av et årsbudsjett på 1,1 milliarder kroner har Aka så langt i år kjøpt eiendom for nesten en halv milliard kroner.

– Vi er ambisiøse og opptatt av vekst. Vi skal fortsatt kjøpe mer enn vi selger, problemet akkurat å er å finne interessante eiendommer å kjøpe til fornuftige priser, sier Gravbråten.

Hun tror på nokså stabile priser fremover for handelseiendom som interesserer Aka. Hun er mest spent på hva som skjer med renten, fordi finansieringskostnadene er den største prisdriveren i dette markedet.

Fyller opp pengebingen

Aka eies hundre prosent av gründer Aage Thoresen (67) og hans tre barn. Bladet Kapital rangerte Thoresen som Norges 39. rikeste i 2020 med en formue på seks milliarder kroner i 2020, opp fra fem milliarder året før.

Thoresen er lokal pengemann for idrett og kultur på Ringerike. Hans Aka bygget Aka Arena, og han stilte opp med midler for fotballaget Hønefoss Ballklubb, som var på snarvisitt oppe i eliteserien i 2013 før laget ramlet ned i divisjonene.

Aka står også som sponsor bak sykkelrittet Tour of Norway og ishockeylaget Ringerike Panthers, samt den tradisjonsrike Hønefossrevyen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.