Faglig leder Trond Lehmann Syversen i Kyte Næringsmegling i Bergen melder at kontorledigheten i vestlandshovedstaden synker.

– Men mest på grunn av strukturelle endringer i markedet som konvertering og midlertidige store behov som må dekkes. Byggene til Bergen Rådhus og Hordaland fylkeskommune tømmes for oppussing og riving eller nybygg, sier Kyte.

Han anslår at kontorledigheten i Bergen ligger på 8,1 prosent, og at transaksjonsvolumet i 2019 ender på syv-åtte milliarder kroner.

Nybygg i Trondheim

I løpet av 2019 ferdigstilles fem nye kontorbygg i Trondheim.

– Dette er høykvalitetsbygg som har tiltrukket seg markedets beste leietagere. Arealabsorbasjonen er større enn ventet, på grunn av et næringsliv som går godt og stor etterspørsel etter areal fra offentlige aktører. Vi venter imidlertid en viss økning i totalledigheten på slutten av 2019, men ikke i tilsvarende grad som arealtilførselen skulle tilsi, sier partner Rune Husby i Norion Næringsmegling.

Den totale kontorledigheten i Trondheim har ligget på mellom ni og ti prosent de siste to årene.

I Trondheim er det, ifølge en næringseiendsomsmegler, økende betalingsvilje for de beste lokalene sentralt i byen og for nybygg i randsonen
I Trondheim er det, ifølge en næringseiendsomsmegler, økende betalingsvilje for de beste lokalene sentralt i byen og for nybygg i randsonen (Foto: saiko3p/Getty Images/Istockphoto)

– Det er økende betalingsvilje for de aller beste lokalene sentralt i byen og for nybygg i randsonen. Vi opplever stor interesse for investeringer i Trondheim-regionen fra det nasjonale markedet, både fra syndikeringsmiljøene og fra de største boligutviklerne, sier Husby.

Trykk i Tromsø

I Tromsø sier daglig leder Oddbjørn Berg i Tiger Eiendom at leieprisene er stabile.

– Trykket har holdt seg både før og etter årsskiftet. Det har vært mange store aktører i markedet. Flere statlige har tatt beslutninger og inngått avtaler med nybygg under oppføring, sier Berg.

Ifølge Berg har det også vært god aktivitet i transaksjonsmarkedet det siste halvåret.

– At Ikea besluttet å ikke bygge har åpenbart vært positivt for nyetableringer og ønske om å kjøpe eiendom i et voksende Tromsø-marked, sier Berg.

Stigning i Kristiansand

Etter flere år med utfordrende leiemarked for kontorlokaler i Kristiansand, har nå tendensen snudd, ifølge seniorpartner Jens Helge Hodne i Næringsmegleren Sædberg & Hodne as.

– Fremdeles er det mye tomme kontorlokaler utenfor sentrum, men i sentrum er det bedre balanse i markedet. Dette har medført at leieprisene igjen har begynt å stige. Etterspørselen etter kontorlokaler i sentrum øker. Samtidig er det flere aktører som sitter på planer om nye kontorbygg slik at tilbudssiden også vil øke, sier Hodne.

Han sier det fortsatt er god aktivitet i transaksjonsmarkedet.

– Mange investorer og finanshus med adresse i Oslo har fått øynene opp for vårt marked. Samtidig er det flere lokale investorer som fremdeles mener at lokale eiendommer har en stor oppside, sier Hodne.

Optimisme i Stavanger

Optimismen i oljeindustrien med økte ansettelsesbehov gjør seg gjeldende i kontorsegmentet i Stavanger, ifølge daglig leder Jon Gunnar Benestad i Norwegian Properties.

– I påvente av et titall større utbygginger i Stavanger-regionen, er det mye som tyder på at den gode trenden på i leiemarkedet holder seg, sier Benestad.

Grunnet oljenedturen i 2014 er det fortsatt likevel en del investorskepsis å spore hos mange aktører, ifølge Benestad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.