Ifølge Norske Boligbyggelags Landsforbunds boligmarkedsbarometer for november sier 47 prosent av de spurte at de tror prisen vil bli høyere mot 44 prosent i oktober.

– Siden forsommeren har vi hatt et moderat fall i barometeret, noe som skyldes renteoppgangen samt at færre har vært positive til boligprisene, sier sjeføkonom i Norske Boligbyggelags Landsforbund Christian Frengstad Bjerknes.

– Det som er litt overraskende nå er at vi har en liten oppgang i de som tror boligprisene vil øke. Dette bryter en fallende trend der vi nå har en positiv utvikling.

Troen på prisøkning i boligmarkedet har det siste halvåret falt for hver måned. Nå snur trenden, og troen på markedet styrkes.

– Det er ikke en stor endring, men vi trodde trenden ville fortsette en stund til, så jeg er litt overrasket, sier Bjerknes.

Ifølge Eiendom Norges boligprisstatistikk sank boligprisene i Norge med 0,6 prosent fra september til oktober. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret.

De siste 12 månedene har prisene steget totalt 2,4 prosent.

30 prosent sjanse for boligprisfall

Sjeføkonomen forklarer at det neste store blir på nyåret når januarsalget setter inn.

– Vi regner det som sannsynlig at prisene kommer til å stige, men risikoen for boligprisfall har økt. Vi anslår en risiko på 30 prosent for et boligprisfall, noe som er litt høyere enn vanlig, sier Bjerknes og legger til at prognosene fortsatt peker oppover.

– Vi kommer til å få litt av svaret når vi bikker januar.

Ifølge Bjerknes kommer vi fra en lengre periode med internasjonal oppgangskonjunktur og stigende boligpriser mange steder. Han forklarer at det er tegn til en viss avmatning i makrobildet internasjonalt, noe man kan se på børsuroen den siste tiden.

– Det kan påvirke den varslede renteoppgangen, men jeg tror ikke det. Vi må nok se betydelig mer uro før Norges Bank gjør noen vesentlige endringer i rentebanen.

De eldre har større tro på renteoppgang

Samtidig som at flere tror at boligprisene vil øke, har andelen som tror på renteoppgang falt fra 86 til 82 prosent.

– Det som er litt interessant er at det er de eldre som tror på oppgang i renten, sier Bjerknes.

– Det kan handle om erfaring, jeg kjenner flere som stort sett bare har opplevd fallende rente. Men det er de yngre som har høyest belåningsgrad og er mest utsatte for en høyere rente.

I tillegg til spørsmål om boligpris og renteoppgang tar også undersøkelsen for seg hvor engstelige de spurte er for å miste jobben. Tallene har holdt seg stabilt lavt de siste månedene, noe Bjerknes mener er et positivt tegn for boligmarkedet.

Nejra Macic i Prognosesenteret tror ikke folk forventer økte boligpriser.
Nejra Macic i Prognosesenteret tror ikke folk forventer økte boligpriser. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Hvis du risikerer å miste jobben vil du som regel ikke gå på visning eller gjøre store investeringer i bolig, avslutter Bjerknes.

Fortsatt en negativ trend

Sjeføkonom i Prognosesenteret Nejra Macic viser til egen undersøkelse som konkluderer med en fortsatt negativ trend.

– Vår spørreundersøkelse viser en negativ trend i boligprisforventningene, men vi ser veldig ofte at disse forventningene er mer bakoverskuende enn fremoverskuende. Vi tror fortsatt boligprisene vil svekke seg ut året og i 2019, før de stiger igjen i 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se bildene av alle Oslo-bygårdene Ivar Tollefsen eier – på ett minutt
Ivar Tollefsen er Oslos største private boligeier.
01:00
Publisert: