Det norske boligmarkedet har gjort spådommer til skamme under koronakrisen. Til tross for at norsk økonomi er blitt rammet av den verste krisen siden annen verdenskrig, hadde norske boligpriser en oppgang på 5,4 prosent fra nyttår til utgangen av mai, ifølge siste tall fra Eiendom Norge. Juni-rapporten legges frem fredag.

Sjeføkonom Christian Bjerknes i Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL) er overrasket over risikoviljen midt i pandemien.

– Jeg tror man kan si at korona er blitt sett bort fra i boligmarkedet. Man skal ikke undervurdere den kraftige stimulansen det siste rentekuttet har hatt. Nå får man imidlertid testet hva som er den sterkeste drivkraften. Er det den realøkonomiske nedgangen, eller er det rentekuttene? Responsen til husholdningene heller mot rentekuttene, mener Bjerknes.

Tirsdag legger NBBL frem sin ferske boligmarkedsrapport for andre kvartal, et kvartal som havnet midt i koronakrisen. Bjerknes slår fast at boligmarkedet har vært overraskende robust i møte med pandemien.

– I mars så vi at boligprisene falt, men etter det har man sett normalisering. På kort sikt virker boligmarkedet nesten litt euforisk, sier han.

Christian Bjerknes, sjeføkonom i NBBL, er overrasket over utviklingen i boligprisene under korona.
Christian Bjerknes, sjeføkonom i NBBL, er overrasket over utviklingen i boligprisene under korona. (Foto: Nadia Frantsen / NBBL)

Overrasket over risikoviljen

Sjeføkonomen tror at boligprisoppgangen vil fortsette i juni, etter at prisveksten i mai ble den sterkeste på minst 17 år. Men han har samtidig en advarsel.

– I juni kan vi fort få en relativt bra prisoppgang, men ser man fremover i tid, så tror jeg realkøkonomien vil tynge mer enn den har gjort til nå. Jeg heller mot at vi skal være nøkterne når det kommer til forventninger til boligprisvekst, sier Bjerknes.

Han legger til.

– Det er mulig å ha nullrente og svak boligprisoppgang. Det så vi i Stavanger etter oljekrisen og i andre land etter finanskrisen, påpeker sjeføkonomen.

Av den ferske NBBL-rapporten går det frem at det er Kristiansand som har hatt den sterkeste prisutviklingen i koronakrisen. Fra mars til juni steg prisene med rett over tre prosent i sørlandsbyen, mens det er Porsgrunn/Skien og Ålesund som kommer inn på henholdsvis andre og tredjeplass.

De tre stedene der prisutviklingen har vært svakest under korona er Follo, Asker/Bærum og Romerike. For hele landet har prisutviklingen i perioden ligget på rett over prosenten. Av storbyene er det kun Tromsø og Oslo som ligger under utviklingen på landsbasis.

– Jeg har vært overrasket over risikoviljen i den norske befolkningen, og trodde at flere skulle sitte på gjerdet når korona kom. Tiltakspakkene fra det offentlige skal vi ikke glemme som en faktor her, og det er klart at når de begynner å løpe ut kan enkelte få seg en overraskelse, sier Bjerknes.

Oppjustere prognoser

I mai steg altså boligprisene med 1,9 prosent, og 1,4 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Fredag denne uken kommer den landsomfattende bruktboligundersøkelsen fra Eiendom Norge for juni.

Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, skrev i en rapport forrige uke at de tror på en prisoppgang på én prosent i juni. Han slo fast at gjenåpningen av økonomien har vært rask og at sentimentet i norske husholdninger er langt på bedringens vei.

– Markedet har allerede begynt å hente seg inn siden fallet i mars, og prisene kan ha fått en ytterligere «boost» i juni, het det i rapporten.

I tillegg oppjusterte Norges Bank boligprisprognosene kraftig i den siste pengepolitiske rapporten, som ble lagt frem tidligere i juni.

Sentralbanken tror på en boligprisvekst på nær ti prosent de neste to og et halvt årene, etter at den tidligere i år spådde boligprisfall.

Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB, kalte det en «innrømmelse av at nullrenten har en sterkere betydning enn man har sett for seg tidligere».

X-faktoren tilbake

Tidligere i juni la NBBL også frem sitt boligmarkedsbarometer, som ifølge sjeføkonom Bjerknes viste at x-faktoren er tilbake i markedet.

Barometeret er basert på en undersøkelse med litt over 1000 respondenter og viste at 42 prosent nå forventer stigende boligpriser det neste året.

– Det er overraskende at innhentingen har gått så raskt. Denne undersøkelsen måler egentlig «x-faktoren» i boligmarkedet. Den fikk en liten smell med en gang koronakrisen rammet, men nå ser det ut som krisen er historie allerede, sa Bjerknes den gangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.