Nye tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita viser hvordan boligmarkedet har utviklet seg i 2018, sammenlignet med de fem siste årene.

Administrerende direktør Carl O. Geving i NEF mener tallene gjør det klart at det ikke nærmer seg noen overproduksjon av nye boliger i Oslo.

– Netto tilførsel av primærboliger har vært moderat de siste årene – faktisk historisk lav. I 2018 er veksten tilbake på et normalnivå, og det påvirker tilbud og etterspørsel, sier Geving.

Spår perfekt marked i 2019

– Det viser et ganske annet bilde enn enkelte kommentatorer og analytikere har tegnet: At det skulle komme en nærmest ekstrem tilførsel av nye boliger i 2018. Det er overdrevent.

Antallet boliger i Oslo vil bli noe høyere i 2019, men med en befolkningsvekst som fortsatt er relativt god vil ikke det skape noen dramatisk vekst på tilbudssiden av markedet, forklarer Geving.

Boligmarkedet har vært i god balanse høsten 2018 – salget har gått noe tregere, men det er likevel blitt solgt mange boliger. Kjøpere har hatt bedre tid til å tenke seg om før de kjøper bolig.

At man forventer en normal tilvekst av nye boliger på rundt 3000, tror Geving kan gi et balansert boligmarked også i 2019. Forutsatt at forventningene i markedet ikke får en ny knekk, lik den i 2017, og at det ikke skjer ting i økonomien som kan senke etterspørselen, tror han markedet kan bli perfekt i 2019.

– Det vil kunne bli et perfekt marked med balanse mellom tilbud og etterspørsel. Kjøperne er der, og selgerne får gode priser – men ikke fantasipriser. De må avfinne seg med et prisnivå som ikke er så mye høyere enn de siste årene, sier Geving.

Stadig vekst i sekundærbolig

Tallene fra NEF og Ambita viser også at andelen sekundærboliger er høyere enn den har vært på lenge.

Mens andelen sank i både 2013, 2014 og 2015, har den i løpet av 2018 kommet opp i rundt 16 prosent av den totale boligmassen i Oslo.

– Det er typisk at andelen sekundærboliger stiger i gode tider. De høye tallene i år skyldes nok salgene tilbake i 2016 og starten av 2017 da prisveksten var sterk, sier Geving. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stig Ove sover fire timer hver natt. Se hva han rekker før du har kommet deg på jobb.
03:48
Publisert: