Etter prisfall de to siste månedene er Oslo-prisene nå 4,4 prosent lavere enn i april.

I juni falt prisene med 3,1 prosent, det største prisfallet noensinne registrert for en juni-måned

– Nå har psykologien i markedet tatt overhånd, sier makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret. 

– Juni-tallene styrker inntrykket av et berg og dalbane-marked i Oslo. I løpet av noen få måneder har markedet gått fort opp og rolig bortover og nå ned, sier seniorøkonom Mari Mamre i Ny Analyse.

«En overreaksjon»

Mamre påpeker at 3,1 prosent ned i Oslo er svakt, men at en nedgang er ventet. 

– At prisgaloppen som har vært i hovedstaden modereres, er som ventet etter en lang periode med høy prisvekst kombinert med innstramninger og tiltak, sier Mamre.

Forsker Mari Mamre i Ny Analyse.
Forsker Mari Mamre i Ny Analyse. (Foto: Javier Auris)

Macic mener endringen er i sterkeste laget. 

– Svingningen for Oslos del synes å være en overreaksjon på de nye boliglånsreglene. Jeg tror det særegne Oslo-kravet til 40 prosent egenkapital for sekundærbolig har slått hardere ut enn de fleste ventet på forhånd. Meglerne melder om at investorene praktisk talt har forsvunnet fra visningene, og flytter seg over til nabokommunene, sier Macic.

Macic viser til at det sesongjusterte fallet for Oslo var på 2,6 prosent i juni.

– Dette er absolutt ingen vanlig juni-måned for Oslo, sier hun. 

Mamre peker på utfordringen med å treffe med tiltak som er ment å skape endringer i et marked. 

– Dette viser hvor vanskelig det er med timing og dosering av innstrammende tiltak i boligmarkedet, sier Mamre. 

Finner et nytt normalnivå

Macic tror markedet kommer til tilpasse seg de nye boliglånsreglene. 

– Situasjonen minner veldig om det som skjedde i Stockholm da de i juni 2016 fikk nye amorteringskrav, sier Macic, og forklarer: 

– Prisene falt et par måneder før de så tok igjen prisnivået før fallet, og jeg tror prisene i Oslo kommer til å normalisere seg når markedet etter hvert tilpasser seg den nye kredittpraksisen. Norsk økonomi fortsetter ferden inn i en konjunkturoppgang, og det er ingen grunn til at boligprisene nå skal falle systematisk over lengre tid, sier hun. 

«Vent med å selge»

Heller ikke Mamre mener at prisfallet vi nå ser kommer til å vare. Hun oppfordrer boligselgere i Oslo-markedet om å huske på hvor fort ting kan endre seg i markedet. 

– For dem som har mulighet til det, ville jeg ventet med å selge fremover. Det er mange konkurrerende boliger ute i markedet nå, og enda flere blir det hvis alle løper i flokk, sier Mamre, og peker på at det er utsikter til et godt arbeidsmarked og inntektsvekst i hovedstaden fremover og at det er mye kapital i befolkningen.

– Skulle markedet falle noe videre er det mange som står klare til å gå inn og dra det opp igjen. Det gjelder å ha litt is i magen, sier Mamre. (Vilkår)

Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert: