Boligprisene fortsetter å stige i hovedstaden etter prisfall i fjoråret, viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Nominelt steg prisene i februar med 1,1 prosent i februar sammenlignet med måneden før. Korrigert for sesongsvingninger steg boligprisene i hovedstaden 0,3. Sist måned var tilsvarende tall 1,7 prosent.

– Blant dem under 30 år er det færre enn én av ti som har mulighet til å kjøpe den typiske boligen i Oslo, sier sjeføkonom i Prognosesenteret Nejra Macic.

Kjøpekapasitet på 2,8 millioner

For en bolig i februar var gjennomsnittsprisen 5.017.802 kroner. Dette tallet viser omsatte boliger for samme måned, og er en endring på 5,1 prosent sammenlignet med fjorårets februar-statistikk.

Ifølge Prognosesenteret har den typiske Oslo-borger kapasitet til å kjøpe bolig for 2,87 millioner kroner – et godt stykke unna gjennomsnittsprisen til Eiendom Norge.

– Mer enn halvparten av Oslos befolkning, rundt to tredjedeler, har derfor ikke råd til den typiske Oslo-boligen, hvis man ser dette per skattyter, sier Macic.

«Typisk» i denne sammenhengen representerer medianen.

Til sammenligning er gjennomsnittsprisen for bolig i Bergen og Trondheim på 3.350.866 og 3.728.197 kroner.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret sier den typiske Oslo-borgeren har en kjøpekapasitet på 2,8 millioner kroner til bolig.
Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret sier den typiske Oslo-borgeren har en kjøpekapasitet på 2,8 millioner kroner til bolig. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Sett på alle eksisterende boliger i hovedstaden har Prognosesenteret regnet ut at den typiske Oslo-boligen koster 4,8 millioner kroner.

– Er man to personer har man råd, er man én sliter man veldig. Blant dem under 30 år er det færre enn én av ti som har mulighet til å kjøpe den typiske boligen i Oslo, fortsetter Macic.

Tror på lav boligprisvekst

Andreas Benedictow, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, påpeker at kvadratmeter-prisen i Oslo er betydelig høyere enn i resten av landet.

I Bergen er den for eksempel 41.849 kroner mot 70.822 kroner i Oslo.

– Fire år tilbake var prisforskjellen vesentlig mindre, sier Benedictow.

Videre påpeker han at prisene i hovedstaden hadde en stor vekst mellom 2014 og 2017, og at de stive prisene i hovedstaden skyldes flere faktorer.

– Det var en periode der det ble bygget relativt lite. Når boligprisene steg, fikk også folk låne stadig mer sammenlignet med inntekt. Dette mens renten var lav, sier Benedictow.

Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse tror lav boligprisvekst er like rundt hjørnet.
Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse tror lav boligprisvekst er like rundt hjørnet. (Foto: Mikaela Berg)

Siden dette er boliglånsforskriften innført, og flere boliger ferdigstilles i år og inn mot 2020. Dette mener Benedictow vil begrense fremtidens prisutvikling.

– De nærmeste årene spår vi derfor lav boligprisvekst – også på grunn av renteoppgang og fordi befolkningsveksten har falt betydelig, sier han.

Rekordsalg av boliger

Nasjonale tall viser også at det aldri før har vært solgt så mange boliger i januar og februar samlet som i år, og i Oslo er det 15 prosent flere boliger til salgs i disse månedene enn i fjor.

12 måneders veksten i Oslo er nå på 5,1 prosent, viser tallene fra Eiendom Norge.

– Det er høy omsetning og samtidig stabile priser. Økonomien går relativt bra, arbeidsledigheten er lav og folk opplever boligmarkedet som trygt, sier Benedictow.

Boligprisene i fjor falt fem måneder på rad med sesongjustert boligprisfall. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik ser det ut på innsiden av Nasjonalmuseet i dag
01:02
Publisert: