John Fredriksens tvillingdøtre Kathrine og Cecilie varsles på nytt om pålegg og tvangsmulkt av Oslo kommune. Plan- og bygningsetaten mener bryggen på stranden til Fredriksen-familiens luksuseiendom i Strømsborgveien på Bygdøy i Oslo er for stor.

Saken startet da tvillingene i 2017 søkte kommunen om tillatelse til å rive bryggen og oppføre en ny flytebrygge, samt oppgradere en støttemur.

Kathrine og Cecilie Fredriksen kommer til å klage på avslaget om å oppføre ny brygge, ifølge Eilif Nilsson, som håndterer søknaden for søstrene.
Kathrine og Cecilie Fredriksen kommer til å klage på avslaget om å oppføre ny brygge, ifølge Eilif Nilsson, som håndterer søknaden for søstrene. (Foto: Javad Parsa)

Ikke bare fikk de avslag på de nye bryggeplanene, men kommunen kom frem til at den bryggen som sto der var for stor, og måtte krympes.

«Bryggeanlegget som er oppført mangler søknad og godkjennelse», mener kommunen.

Tiltakshaver Eilif Nilsson som håndterer saken for tvillingene sier til DN at dagens brygge er rundt 12 meter lang og 20 kvadratmeter stor.

Bryggen som søkes godkjent har et areal på 20 kvadratmeter, og er tenkt å være kortere, lavere og mindre utstikkende enn dagens brygge.

Fire meter er godkjent

Både Fredriksen-familien viser til en rekke eldre flyfoto av eiendommen, for å dokumentere hvilket omfang en ny brygge kan ha.

Ifølge et brev fra Fredriksen-familiens advokat til kommunen har det vært brygge på eiendommen minst siden 1928. I samme brev står det at et flyfoto viser at det i 1937 sto en godkjent brygge der som var rundt 18 kvadratmeter stor.

Kommunen legger i sitt vedtak til grunn at det er bryggen som fremgår av flyfoto fra 1947, som skal være retningsgivende for hvilken brygge som er lovlig oppført på eiendommen.

Kommunen konstaterer at det «var etablert en brygge på rundt fire meter i 1947, som nå er å anse som godkjent».

John Fredriksen overtok eiendommen på Bygdøy i 1992, og overdro den til døtrene for 60 millioner kroner i 2008. Bryggen skal ikke ha vært endret siden Fredriksen-familien overtok.

Klager på vedtaket

Selv om Fredriksen-døtrene allerede vært igjennom flere runder med klager og dispensasjonssøknader, vil de ikke gi seg ennå.

«Vi ser at det finnes noen vesentlige feil i PBEs dokumentasjon, så vi kommer til å klage på vedtaket», skriver Nilsson i en epost til Dagens Næringsliv.

Han viser til at Plan- og bygningsetaten i avslaget skriver at bryggen har vært på stedet siden 1970-tallet. Men Nilsson sier at flyfoto viser at det har vært brygge der minst så langt tilbake som 1937, og at dette fremgår av flyfoto. Hvis man kun får oppføre en brygge på fire meter, som er det kommunen mener kan godkjennes, går det ikke an å legge til båt der, ifølge Nilsson.

«Nei, det går ikke med en «vanlig» båt, for eksempel seilbåt, motorbåt og lignende. En mindre robåt er greit, ved høyvann», skriver han i eposten til DN.

Plan- og bygningsetaten hadde ikke anledning til å kommentere saken fredag.

Cecilie og Kathrine Fredriksen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

2018: Her ankommer John Fredriksens nye kjæreste og Cecilie Fredriksen det tradisjonelle juleselskapet på Theatercafeen
Video fra Dagens Næringsliv
01:38
Publisert: