I fjor høst sikret eiendomsinvestor Ivar Tollefsen og sønnen hans Nick Walter Tollefsen seg en enorm jakteiendom på 39.000 mål i Havradalen i Vinje kommune i Telemark.

Det var eiendomsmegler Pål Ivar Lauritzen i Koppang landsbruks- og næringseiendom som sto for salget, som DN omtalte i fjor.

Salgssummen endte på 33 millioner kroner.

Ivar Tollefsen (t.h.) med sønnen Nick til venstre.
Ivar Tollefsen (t.h.) med sønnen Nick til venstre. (Foto: Mikaela Berg)

På jaktterrenget står det fire hytteeiendommer med enkel standard, opplyste eiendomsmegler Lauritzen om til DN i fjor.

Nå har Nick Walter Tollefsen søkt om å få rive fire hytter på eiendommen.

«Gjennomgående dårlig standard»

«Hyttene ligger på høyfjellet, men utenfor grensen til Hardangervidda Nasjonalpark. Hyttene har gjennomgående dårlig standard», står det i søknaden til Vinje kommune, som er sendt inn av Rolf Hagen, daglig leder i arkitektfirmaet Context.

Eiendomsmegler Lauritzen sa selv til DN i fjor at hyttene på eiendommen ikke er «helt up-to-date».

– Men dette er likevel viktig, for disse kan pusses opp. Det er vanskeligere å få lov til å bygge noe hvis det ikke står noe der fra før, sa Lauritzen.

Vil bygge tre hytter

Samtidig søker de om å få gjenoppføre tre hytter. Søknaden vil resultere i at antallet bygninger reduseres fra fire til tre, og antallet sengeplasser reduseres fra 16 til 12.

«Formålet med hyttene er opphold i forbindelse med jakt og fiske i området,» kommer det frem i søknaden.

«Erstatningshytter er foreløpig ikke prosjektert, og søker ber derfor om en prinsipiell tillatelse til riving og gjenoppføring med betingelser, slik at føringer for prosjektering av erstatningshyttene er mest mulig avklart før prosjekteringsarbeidene igangsettes», skriver Tollefsens arkitekt til kommunen.

Ifølge søknaden skal erstatningshyttene føres opp i maksimalt én etasje og skal ha skråtak. Taktekking skal være torv eller bordtak, og hyttene skal ha en naturnær og dempet utvendig fargebruk.

Av Vinje kommunes postjournal fremgår det at søknaden er sendt til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark for uttalelse.

Eiendommen ligger ved Hardangerviddas sydøstre hjørne og har både rypeterreng og muligheter for villreinjakt.
Eiendommen ligger ved Hardangerviddas sydøstre hjørne og har både rypeterreng og muligheter for villreinjakt. (Foto: Koppang Landbruks- og næringsmegling)

Havradalen-eiendommen ligger ved Hardangerviddas sydøstre hjørne, og strekker seg innenfor Hardangervidda nasjonalpark. Eiendommen har både rypeterreng og muligheter for villreinjakt.

– Havradalen er en vakker fjelleiendom – vi er glade i fjell. Og snø. Og vinter, skrev Ivar Tollefsen i en epost til DN i forbindelse med kjøpet i fjor.

Tollefsen har bygget seg opp en enorm eiendomsportefølje i Norge og Nord-Europa. I fjor kjøpte han eiendom for 27,9 milliarder svenske kroner, noe som ga han en gevinst på 1,4 milliarder.

I siste utgave av Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste anslås Tollefsens formue til 29 milliarder kroner.

DN lyktes ikke i å få en kommentar fra Tollefsens kommunikasjonsdirektør Christian Dreyer lørdag. Rolf Hagen i arkitektfirmaet Context ønsker ikke å kommentere byggeplanene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.