– Folk venter på at det skal bli grønt, det er litt tidlig, plenene er fortsatt brune og har ikke begynt å spire ennå. Snøen lå så lenge i år, derfor blir det litt forsinkelse på det, men kjøperne er der altså, mens selgerne vegrer seg litt, de vil se at det blir grønt først, sier eiendomsmegler Nils Nordvik.

Det er hans forklaring på en treg start på sesongen for salg av sjøhytter. For ifølge Nordvik er det er nok av interessenter på markedet.

– Veldig mange ringer og spør «Har du noe? Hva kommer? Har du noe på Tjøme, Kragerø eller Hvaler?» Det har ikke kommet så mye ennå, men når det kommer tror jeg det vil bli attraktivt, sier Nordvik.

Alle skal ut samtidig

Ifølge eiendomsmegler Tore Solberg er kjøperne der hele året, mens selgerne gjerne venter på at snøen skal smelte og vannet tine så de får rengjort hytta skikkelig.

– Nå skal alle ut på en gang, så det er et problem vi er vant med, men like frustrerende hvert år, sier Solberg.

Han har allerede solgt noen mindre hytter til priser mellom tre og fire millioner kroner, men skal denne helgen ha visning på en hytte til 29 millioner kroner.

Eiendomsmegler Tore Solberg har flere visninger på denne eiendommen på Tjøme til 29 millioner kroner.
Eiendomsmegler Tore Solberg har flere visninger på denne eiendommen på Tjøme til 29 millioner kroner. (Foto: Inviso/ Eiendomsmegler 1)

– Jeg har hatt fire visninger på den allerede og skal ha tre visninger til lørdag, sier Solberg som selv er forbauset over at det er så mange som har råd til å kjøpe hytte i den prisklassen.

De største og dyreste eiendommene er gjerne de som kommer sist ut for salg.

– Det er fordi folk ønsker mer varme og at det skal være grønt og pent og litt sol. Man kan spørre hvor mye sånt betyr, jeg tror det betyr vel så mye å være tidlig ute, sier Solberg.

Denne hytta i Larvik ble lagt ut for fire millioner kroner i fjor, og solgt for 3,6 millioner kroner i år.
Denne hytta i Larvik ble lagt ut for fire millioner kroner i fjor, og solgt for 3,6 millioner kroner i år. (Foto: Finn Andre Sagatun/ Eiendomsmegler 1)

Også på Sørlandet har salgsstarten vært treg i år, men de neste helgene fremover har eiendomsmegler Gustav J. Sædberg i Kristiansand flere visninger.

– Nå begynner folk å klargjøre eiendommer, men vi har fortsatt eiendommer der det skal tas bilder neste uke. Det skal gjerne planlegges slik at eiendommen blir rigget ordentlig, sier Sædberg.

Godt marked i Østfold

Eiendomsmegleren tror folk venter på skikkelig vår før markedet skyter fart. I Østfold forsvant snøen raskere enn på vestsiden av fjorden, og der går det bedre.

– Min erfaring er at det lønner seg å være tidlig ute. Interessenter som skal ha hytte er på nettet hele tiden for å få tak i det. Jeg synes det har vært et veldig bra marked i forhold til det vi har solgt, sier daglig leder Hanne Marie Tegneby i DNB Eiendom i Fredrikstad.

Fredrikstad-kontoret har solgt flere hytter etter påske, blant annet 19 hytter på Hankø Fjordhotell med utleieforpliktelser.

Denne hytta på Øketangen i Sarpsborg hadde en prisantydning og takst på 13, millioner kroner. Til slutt ble den solgt for 14,2 millioner.
Denne hytta på Øketangen i Sarpsborg hadde en prisantydning og takst på 13, millioner kroner. Til slutt ble den solgt for 14,2 millioner. (Foto: Inviso/ DNB Eiendom)

– I uken før påske hadde vi salgsstart der og alle gikk første uken etter påske. Det var sale leaseback-konsept, så vi var litt usikre, for du kan bare benytte hytta tre måneder i året, men det gikk veldig bra, sier Tegneby.

En hytte til 5,85 millioner kroner på Hvaler ble solgt godt over prisantydning før fellesvisningen denne helgen. Nylig solgte Tegneby også en hytte i Sarpsborg med prisantydning på 13,7 millioner kroner for 14,2 millioner før fellesvisning. En annen hytte på Hvaler med prisantydning 4,4 millioner gikk etter budrunde for 5,35 millioner kroner.

Hytta på Bleikøya hadde opprinnelig en prisantydning på 4 millioner kroner, men ble solgt for 3,9 millioner.
Hytta på Bleikøya hadde opprinnelig en prisantydning på 4 millioner kroner, men ble solgt for 3,9 millioner. (Foto: Tore Lie/ Eie Eiendomsmegling)

– Det var et kvarter å gå til hytta, og over 50.000 kroner i festeavgift i året. Beliggenhet er det som betyr mest når det kommer til stykket. Den lå veldig fint til, du hadde vestvendt utsikt til Hvaler skjærgården og kunne se til Blefjell på klare dager, sier Tegneby.

Ifølge Tegneby har den sterke prisøkningen på boliger de seneste årene hatt mye å si for hyttemarkedet.

– Det er den viktigste driveren inn i fritidsmarkedet fordi det genererer en del egenkapital, sier Tegneby.

Forsiktige etter boligprisfallet

Eie-megler Marius Berger selger mye hytter på øyene i indre Oslofjord. Han opplever at nedturen i boligmarkedet det siste året har gjort kjøperne noe mer varsomme.

– Det er en liten forsiktighet ute og går. Det som er malen ute på øyene, er at det markedet følger boligmarkedet i Oslo, vi hadde som kjent en dipp i markedet i fjor, sier Berger.

Han solgte en hytte på øyene til rekordpris på 4,9 mill. rundt påske i fjor, så stoppet markedet opp en uke senere akkurat som boligmarkedet i Oslo, ifølge Berger.

Markedet har vært bedre i Østfold enn andre steder. Denne hytta på Vesterøy på Hvaler ble solgt for 6,85 millioner kroner, en million over prisantydning.
Markedet har vært bedre i Østfold enn andre steder. Denne hytta på Vesterøy på Hvaler ble solgt for 6,85 millioner kroner, en million over prisantydning. (Foto: Inviso/ DNB Eiendom)

Mange interesserte

En hytte på Bleikøya som ble forsøkt solgt i fjor høst for fire millioner kroner la han ut igjen nå i vår.

– Den gikk for 3,9 millioner kroner forrige fredag, det er en stiv pris for den hytta. Budet begynte på 3,5 millioner kroner og det var to budgivere, sier Berger.

Det manglet ikke på interessenter på annonsen ifølge eiendomsmegleren.

– Vi hadde 28.108 klikk på finn-annonsen, det er et tall jeg aldri i mitt liv vært oppe i før, sier Berger som merker en økende interessene for hyttene i indre Oslofjord målt i antall klikk.

– Nå er antallet autosøk i indre Oslofjord kommet opp i 650, så det er en formidabel interesse for hytter i indre Oslofjord. Den bare øker og øker, sier Berger.

Han mener det vil komme flere hytter i markedet mot slutten av måneden.

– Det varme været kom for få dager siden. Det er ikke helt avgjørende, men det er helt klart en medvirkende drivkraft. Det er akkurat som på fjellet, er det mye snø, så selger man, sier Berger.(Vilkår)

OL-gullvinneren snuser på karriere i finans
- Man må være litt rar for å få til ting. Trainee Johannes Høsflot Klæbo om livet etter skikarrieren
02:39 Min
Publisert: