Onsdag denne uken kommer boligprisene for januar, og nå viser boligmarkedsbarometeret til Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) at nordmenn ikke har hatt så høye forventninger til boligmarkedet siden barometeret ble lansert i mars 2018.

– Stigende boligprisforventninger og det faktum at stadig færre tror på renteoppgang indikerer økt press i boligmarkedet, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Flere tror på prisvekst

Barometeret er basert på en spørreundersøkelse med over 1000 respondenter som svarer på spørsmål om boligpriser, rente og fremtidig jobb.

Andelen som tror på stigende boligpriser har nå steget fra 46 prosent i desember til 55 prosent i januar. Troen på boligprisvekst er aller sterkest i Oslo.

Det er vesentlig flere som tror på boligprisvekst nå enn for ett år siden.

I tillegg er det stadig flere som tror rentetoppen er nådd.

– Andelen som tror på renteøkning har falt fra 63 til 55 prosent den siste måneden, og ligger langt over nivået ved inngangen til fjoråret når åtte av ti forventet renteoppgang, sier Bjerknes.

Flere spår vekst

NBBLs respondenter er ikke alene om å spå boligprisvekst. Boligmeglerne som DN snakket med forrige uke meldte all om god fart i markedet i januar, og alle spådde en vekst på rundt tre prosent.

Mandag morgen kom det også tall som viste at prisen på Obos-leiligheter steg med 9,6 prosent i januar, og at de dermed hentet seg kraftig inn etter fallet på 5,6 prosent i desember.

– Vi tror året vil ende med en prisoppgang på rundt fem prosent i Oslo i 2020, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en melding.

Spår lav boligprisvekst

Til tross for dette spår Bjerkens svak boligprisvekst i 2020, blant annet på grunn av svakere økonomisk vekst globalt.

– Det er slett ingen krise, men svakere utvikling internasjonalt demper også veksten her hjemme. I tillegg vil fundamentale forhold som fjorårets renteoppgang, høy boligbyggingen og et «sikkerhetsnett» i form av boliglånsforskriften sannsynligvis dempe boligmarkedet og holde prisveksten i sjakk gjennom 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.