Over fire sider i lørdagens utgave av Dagens Næringsliv fronter Nordvik Eiendomsmegling sine beste eiendomsmeglere. Annonsen var også på trykk i Finansavisens lørdagsutgave.

På én side ligger det en annonse med bilder av meglerhusets «beste eiendomsmeglere», uavhengig av kjønn, på neste annonseside, en egen annonse kun for de beste kvinnelige eiendomsmeglerne.

De to resterende annonsesidene presenterer Nordviks beste eiendomsmeglerfullmektiger og «nye medlemmer i Nordvikfamilien».

Ifølge annonsen er meglerkjedens beste eiendomsmeglere de som har solgt flest boliger i 2021.

Det er åtte menn og to kvinner på listen over Nordviks beste eiendomsmeglere.

Annonsen har høstet kritikk i sosiale medier gjennom helgen, og har blant annet skapt debatt på Facebook-gruppen DN Kvinner.

– Vi hadde de beste intensjoner med denne kampanjen, men vi ser at dette har kommet feil ut, sier Martin Anmarkrud Kiligitto, daglig leder i Nordvik Eiendomsmegling.
– Vi hadde de beste intensjoner med denne kampanjen, men vi ser at dette har kommet feil ut, sier Martin Anmarkrud Kiligitto, daglig leder i Nordvik Eiendomsmegling. (Foto: CF-Wesenberg)

Blant dem som reagerer er Ingeborg Foldøy Solli, avdelingsleder for samfunnsøkonomi og finans ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger.

– Jeg trodde det var en spøk, hvilket århundre er vi kommet i, tenkte jeg. Men annonsen har tydeligvis vært utgitt i fullt alvor, sier hun til DN.

Solli mener det er gammeldags å trekke frem eiendomsmeglere som én gruppe, og deretter trekke frem kvinnelige eiendomsmeglere som en separat gruppe.

– Det blir helt skivebom å tekke frem kvinner på den måten. De må trekke frem de gode meglerne de har, helt uavhengig av kjønn. Måten det er fremstilt på her undergraver jo hele budskapet, sier hun.

Ville løfte frem kvinner

Daglig leder i Nordvik Eiendomsmegling, Martin Anmarkrud Kiligitto, sier at eiendomsmeglerkjeden ser at annonsen er kommet feil ut.

– Med denne annonsen ønsket vi å vise frem de dyktige eiendomsmeglerne våre, som vi er veldig stolte av. Vi hadde også et ønske om å løfte frem de kvinnelige eiendomsmeglerne spesielt, da vi vet at disse er underrepresentert i bransjen, sier Kiligitto.

Han understreker at kåringene av de beste eiendomsmeglerne utelukkende er gjort med bakgrunn i antall solgte boliger i fjor.

– Vi hadde de beste intensjoner med denne kampanjen, men vi ser at dette har kommet feil ut, og det er vi lei oss for, sier Kiligitto.

– Budskapet kommer feil ut

– Det ser ut som intensjonen med annonsen er god, men budskapet kommer feil ut, sier styreleder Randi Hollingen i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til DN.

Hun mener det er lenge siden bransjen var mannsdominert, og viser til at utviklingen trolig går i retning av stadig høyere kvinneandel som følge av at mange kvinner søker seg til eiendomsmeglingsstudiet.

– Eiendomsmeglere vurderes etter kunnskap og kvalitet på det arbeidet man gjør, ikke hva slags kjønn man har. Blant våre medlemmer er 43 prosent kvinner, hvorav 47 prosent jobber som ansvarlige eiendomsmeglere.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren sier til DN at hun har sett annonsen.

– Jeg har ikke mye kommentarer til denne annet enn at jeg tror at årsaken til at de ønsker å fremheve vekst i antall kvinnelige meglere må ses opp mot at megleryrket historisk har vært betydelig mannsdominert, sier hun.

– Skivebom

– Det er ingen tvil om at Nordvik har bommet skikkelig her. Jeg ønsker ikke å sparke noen som ligger nede, det var en skivebom, men dette er nok et uttrykk for at man jobber med kjønnsbalansen internt. Det er klart det ikke egner seg på trykk som her, sier administrerende direktør i Eie eiendomsmegling, Hedda Ulvness.

– Dette er et forsøk på å fremme de kvinnelige meglerne i Nordvik, men det viser seg at interne tiltak gjerne ikke egner seg på trykk på denne måten her, sier Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie eiendomsmegling.
– Dette er et forsøk på å fremme de kvinnelige meglerne i Nordvik, men det viser seg at interne tiltak gjerne ikke egner seg på trykk på denne måten her, sier Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie eiendomsmegling. (Foto: Gunnar Blöndal)

Også hun påpeker at eiendomsmeglerbransjen historisk har vært svært mannsdominert.

– Dette er et forsøk på å fremme de kvinnelige meglerne i Nordvik, men det viser seg at interne tiltak gjerne ikke egner seg på trykk på denne måten her, sier Ulvness.

Ulvness sier det jobbes aktivt med kjønnsbalansen både i Eie og i Nordvik.

– Dette er et krevende yrke, både for menn og kvinner. Jeg vet at også Nordvik har gjort en del grep internt for å løfte opp og synliggjøre kvinnene som får det til og det trenger vi. Vi trenger gode kvinnelige forbilder i denne bransjen, sier Ulvness.

DN har vært i kontakt med Likestillingsombudet som ikke ville kommentere saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.