- Etter syv måneder med nedgang i salget, slår dette nå ut i igangsettingen av nye boliger, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Hittil i år er det solgt 21 prosent færre nye boliger her til lands sammenlignet med samme periode i fjor.

Hittil i år ligger igangsettingen tre prosent under fjoråret.

Det viser ferske tall for salg og igangsetting av nye boliger lagt frem av Boligprodusentenes Forening tirsdag.

Sammenligner man siste 12 måneder med de foregående 12 månedene, har salget falt 13 prosent, mens igangsettingen har falt en prosent.

- Vi er bekymret over nedgangen vi nå opplever i gangsettingen av nye boliger. Boligbyggingen er en stor bransje som er viktig for norsk økonomi, sier Jæger.

- Den midlertidige boliglånsforskriften kan ligge frem til sommeren, men bør ikke videreføres, mener Jæger.

Igangsettingen av boliger i oktober var 44 prosent lavere enn i oktober i fjor, men salget gikk ned 28 prosent målt måned mot måned.

Jæger har hittil ikke sett at noen kutter i prisene.

I årets tredje kvartal ble det solgt 77 prosent færre nye boliger i Oslo enn i tilsvarende kvartal i 2016, ifølge tall som Prognosesenteret laget for Boligprodusentenes Forening.

Eiendomsrådgiveren Røisland & Co samler hver måned inn tall for nye boligprosjekter i Oslo.

I årets oktobermåned ble det solgt 174 leiligheter i Oslo, mot 226 samme måned i fjor – en nedgang på 23 prosent.

I tredje kvartal samlet ble det solgt 343 nye enheter i hovedstaden mot 563 samme i periode i 2016 – en nedgang på 39 prosent.

Bruktboligmarkedet i Oslo som helhet har hatt en prisnedgang på 10,1 prosent siden toppen ble nådd i april. Men nedturen startet allerede i januar for mange leiligheter.

Leiligheter under 45 kvadratmeter har falt til sammen 14,2 prosent fra og med januar til og med oktober, viser statistikk fra Eiendomsverdi, som lager de månedlige rapportene om det norske bruktboligmarkedet.

I en rapport lagt frem mandag anslo Nordea Markets at bruktboligprisene i Oslo skal falle ytterligere fem prosent fra dagens nivå.

Grunnet svakt salg forventer meglerhuset at prisene etter hvert vil kuttes også på nye boliger.(Vilkår)