Salget av nye boliger økte med 15 prosent fra 2015 til 2016. Igangsettingen økte med fire prosent, viser Boligprodusentenes rapport for salg og igangsetting av nye boliger i Norge lagt frem onsdag.

Fjerde kvartal isolert lå 16 prosent over på salg og 11 prosent over på igangsetting.

– Vi har aldri tidligere registrert et bedre kvartal, hverken på salg eller igangsetting, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Ifølge Boligprodusentene ble det bygget i overkant av 31.000 boliger i 2016, og trenden er oppadgående.

– Det eneste som hjelper

Selv om det igangsettes mer i Oslo, mener Jæger at det burde blitt igangsatt nesten 2500 boliger mer hvert år frem til 2025 enn det ligger an til for å dekke behovet.

– Jeg tror vi må se hen til befolkningsveksten som faktisk er i Oslo. Det er positivt at Oslo får bygget såpass mange boliger, men det er ikke positivt at Oslo-prisene går bananas, sier Jæger.

I 2016 ble det igangsatt rundt 4232 boliger i Oslo og solgt rundt 6000 nye boliger, mens Boligprodusentene mener det burde ha blitt bygget nærmere 6700.

– I Oslo er det veldig mange naboer, som ikke vil ha noe bygging i sin bakgård. Derfor trenger vi flere ferdigregulerte områder. Det er det eneste som hjelper, sier Jæger.

Utbyggerne er bekymret for at de har lite klart for igangsetting grunnet godt salg og økende igangsetting, ifølge Jæger.

– Spørsmålet er hvor mye av salget som skal igangsettes i 2018 og 2019, sier Jæger.

Administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret venter at det blir igangsatt over 5000 boliger i Oslo i 2017. 

– Hvis vi får de nivåene vi snakker om her vil det bidra til å dempe boligprisene. Men hva som skjer i år er ikke godt å si, sier Birkeland. 

– Prisveksten i Oslo blir høy i høy i 2017, men over tid er dette et godt signal om at du kan få en redusert vekst i bruktboligprisene, sier Birkeland.

Venter økt igangsetting

Leilighetsmarkedet trekker salget mest opp, og tar stadig større andeler.

Det ble solgt 25 prosent flere leiligheter i 2015 enn i 2016. Salget av småhus økte med ni prosent, men eneboligmarkedet holdt seg stabilt.

– Vi har ikke registrert like sterkt vekst på igangsetting som på salg. Igangsettingen av leiligheter økte med fem prosent fra 2015 til 2016, småhus økte med ni prosent, mens eneboliger gikk ned med to prosent. Vi venter en vekst i igangsettingen fremover som følge av økt salg, sier Jæger.

Mesterhus er tilbake på topp som landets største boligbygger med 1270 igangsatte boliger i 2016.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.