Siden midten av juni er det solgt 2598 nye boliger. Dette er 16 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, og 18 prosent flere enn samme periode i fjor. Det viser Samfunnsøkonomisk analyse ferske rapport «ECON Nye Boliger» om nyboligsalget.

Nyboligsalget i sommer har vært så godt at man må tilbake til 2016 for å finne et like høyt salg i sommermånedene.

Salget siden juni utgjør 14 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er to prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode. Den høyeste salgstakten er på Østlandet med 16 prosent.

Ikke vis dette til eiendomsmegleren før budrunden
Et finansieringsbevis er en maksimal limit for hvor mye du kan kjøpe bolig for.
02:43
Publisert:

I snitt koster boligene i Norge 57.000 kroner per kvadratmeter. Det er ett prosent mer enn på samme tid i fjor. På Østlandet er snittprisen 64.100 kroner, mens den på Sørlandet ligger på 46.500 kroner.

Tror på boligprisoppgang

Da koronakrisen rammet Norge som hardest i midten av mars, tok Norges Bank i bruk sitt kraftigste pengepolitiske virkemiddel for å holde økonomien gående: Nullrenten. Det har bidratt til høy temperatur og stigende boligpriser gjennom hele sommeren.

Ifølge NBBLs ferske boligmarkedsbarometer tror nordmenn at boligprisene bare vil stige det neste året. Fra juni til august stiger det fra 20,4 til 22,1. Andelen nordmenn som tror på boligprisoppgang har steget fra 42 til 49 prosent. Det er høyere enn gjennomsnittet som har ligget på 48 prosent siden undersøkelsen startet i 2018.

Samtidig har andelen som venter lavere boligpriser falt fra 13 til åtte prosent. Ifølge undersøkelsen er troen på boligprisoppgang sterkest på Østlandet.

– Boligmarkedsbarometeret bekrefter inntrykket av høy temperatur i markedet. Stadig flere tror på stigende boligpriser. Oppgangen modereres imidlertid noe av at folket ikke lenger er fullt like sikre på at renten forblir null for «alltid», sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Beholdt renten på null

I forrige uke beholdt sentralbanksjef Øystein Olsen styringsrenten på null. Han gjorde det også klart at den ville forbli der en god stund fremover. Ifølge bankens pengepolitiske rapport fra juni vil den bli liggende på null de neste par årene.

Likevel viser boligmarkedsbarometeret at fire av ti nordmenn venter økt rente i løpet av det neste året. Det er flere enn på forsommeren.

– Utviklingen i norsk økonomi, og ikke minst boligmarkedet, har vært bedre enn mange fryktet. Covid-19 er naturligvis en stor usikkerhetsfaktor, men vi vurderer tilstanden i norsk økonomi dit hen at renten sannsynligvis settes opp raskere enn det som indikeres av Norges Banks nåværende rentebane, sier Frengstad Bjerknes.

I vår var 300.000 arbeidsledige, men dette har mer enn halvert seg de siste månedene. Det er fortsatt dobbelt så mange arbeidsledige som før koronakrisen.

Dette gjør du med boligen hvis du har mistet jobben
Eiendomsmegler Nils Nordvik har ett krystallklart råd til deg som har blitt arbeidsledig.
01:06
Publisert:

– For boligmarkedets del så er det imidlertid vel så mye frykten for å miste jobben som påvirker. Og svarene i undersøkelsen tyder på at forventningene i arbeidsmarkedet er normalisert. Andelen som frykter for å miste jobben ligger stabilt på seks prosent, sier Frengstad Bjerknes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.