Norske eiendomsmeglere er blant de eiendomsmeglerne i verden med lavest provisjoner, viser en ny undersøkelse gjennomført av det amerikanske meglerforetaket Surefield, som er gjengitt i siste utgave av bransjebladet Eiendomsmegleren. 

Gjennomsnittsprovisjonen for norske eiendomsmeglere lå på 1,75 prosent i 2015. Kun fem land i verden har lavere snittprovisjon enn Norge, alle med 1,5 prosent i gjennomsnitt. 

– Det er et stort paradoks at norske eiendomsmegleres provisjoner ligger så lavt, sier administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). 

Landene med lavere provisjon enn Norge er Irland, Nederland, Singapore, Storbritannia og Sverige. Eiendomsmeglere i USA har en snittprovisjon på 5,5 prosent. 

– Ingen land har strengere krav til utdannelse enn Norge, få land har en like gjennomregulert bolighandel, og kvaliteten på eiendomsmeglingstjenestene er tilsvarende høyere enn i mange andre land, sier Geving. 

Begrenset betalingsvilje 

Geving mener det kan være flere forklaringer på hvorfor norske eiendomsmeglere har lavere provisjon enn i andre land. En av grunnene mener han kan være at meglerbransjen har tatt i bruk ny teknologi og effektivisert tjenester. 

– En annen forklaring er tendenser til overetablering i pressområdene. Konkurransen er knallhard og provisjonene presses ofte svært lavt i konkurransen mellom ferske og etablerte aktører, sier Geving. 

Samtidig viser han til at flere av de største eiendomsmeglerforetakene er eid av banker. Bankene kan bidra til å presse provisjonene på meglertjenester ned for å få tilgang til lånekunder, mener Geving. 

– I tillegg antar vi at nordmenns betalingsvilje for profesjonelle tjenester er noe mer begrenset enn i flere land vi kan sammenligne oss med, sier han. 

Stor konkurranse 

Tall fra Finanstilsynet vitner om at eiendomsmeglernes provisjoner er på vei ytterligere ned i år. I første halvdel av 2016 var snittprovisjonen i landet på 1,5 prosent. 

Geving mener konkurransen blant eiendomsmeglere sjeldent har vært tøffere i pressområder som Oslo. Tidligere har NEF kritisert blant annet Handelshøyskolen BI for å utdanne for mange eiendomsmeglere. 

– I Oslo er det for tiden altfor få oppdrag til å holde liv i alle eiendomsmeglerne som forsøker å leve av yrket. Derfor spriker også provisjonsnivået mye mellom meglerne, sier han. 

NEF tror at konkurransen kan bli enda tøffere, men at provisjonene ikke skal betydelig mer nedover. 

–  Når provisjonen faller for lavt vil det gå på bekostning av kvaliteten, sier Geving. 

Utvider tilbudet 

DN har tidligere skrevet om eiendomsmeglere som tar i bruk nye metoder for å skaffe seg kunder. Eiendomsmegler Monica Ekstrøm, som har jobbet 15 år i DNB Eiendom, og som tidligere i år startet opp Elitebo Eiendomsmegling. 

Meglerkontoret opplever stor kamp om oppdragene og har derfor lovet å matche alle tilbud fra konkurrenter, samt trekke fra 10.000 kroner for oppdraget til alle kunder som signerte før nyttår. Dette for å gå til priskrig mot de store kjedene, ifølge Ekstrøm. 

Krogsveen har på sin side startet opp et nytt selskap, som skal drive med boligkjøpsmegling. De skal blant annet hjelpe kunder med å finne område, vurdere pris, boligens tilstand og kjøpernes finansielle løfteevne. Kundene skal betale en fast pris på 20.000 kroner for dette. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Miguel Sørholts liv i Miami: Velger fra øverste hylle
Miguel Sørholt tok med seg familien og flyttet til Florida. Her får han gitt barna en helt annen skolehverdag enn i Norge.
05:53
Publisert: