Andelen som tror på fallende boligpriser, er redusert fra 41 til 26 prosent, ifølge boligmarkedsbarometeret til Norsk Boligbyggelag (NBBL).

Andelen som tror på oppgang, øker fra 15 til 27 prosent.

Dette må sees i sammenheng med forventninger til arbeidsmarkedet og rentebildet, mener sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.

– Og interessant nok ser folkets forventninger ut til å være i strid med Norges Banks og SSBs prognoser om varig høyere arbeidsledighet, sier han.

I mai fryktet 7 prosent å miste jobben, ned fra 11 prosent i april. Gjennomsnittet de siste to årene var på 6 prosent. Fem av ti venter uendret eller lavere boliglånsrente det neste året, mens fire av ti venter en økning.

I Norge har ekspertene lagt frem mange ulike anslag om hvordan boligprisene vil utvikle seg fremover. De fleste er imidlertid enige om at prisene skal ned.

Norges Bank har kuttet kraftig i renten så langt i år. I starten av mai kuttet sentralbanken styringsrenten til null. De kom samtidig med et anslag på boligprisutviklingen. Sentralbanken tror at boligprisene vil falle med 1,8 prosent i år og en prosent til neste år.

SSB tror prisene i Norge vil falle med rundt to prosent i år, og et fall på 0,5 prosent neste år.

DNB har spådd et prisfall på fire prosent, og at boligprisene ikke skal opp igjen på nivået fra før koronakrisen før tidligst i 2024.

Apriltallene fra Eiendom Norge viste at boligprisene steg 0,5 prosent i april. Sesongjustert falt prisene med 0,2 prosent i Norge. Oslo hadde den svakeste utviklingen med et fall på 1,0 prosent sesongjustert.

Boligprisene i Norge er, etter apriltallene ble lagt frem, 1,2 prosent høyere enn for ett år siden. Det betyr at prisene skal falle mye de neste månedene dersom prognosene skal slå til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.