Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene 0,7 prosent i desember, og prisene var opp 2,8 prosent i 2018.

Prisutviklingen i desember var sterkere enn normalt, og nordmenns tro på høyere boligpriser stiger igjen:

Andelen som tror på stigende boligpriser har økt fra 41 prosent i desember til 46 prosent i januar. Samtidig faller andelen som tror på boligprisnedgang fra 17 til 12 prosent, viser det rykende ferske Boligmarkedsbarometeret til Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

– Barometeret stiger fra minus 0,4 i desember til 4,9 i januar. Dette er det høyeste nivået siden september. Oppgangen skyldes høyere boligprisforventninger og solid utvikling i norsk økonomi, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL til DN.

Tror på fire prosent boligprisvekst i år

Han peker på at boligmarkedsbarometeret har stabilisert seg de siste månedene, og mener at oppgangen i januar sannsynligvis har mye å gjøre med lav arbeidsledighet og tiltagende lønnsvekst.

– Faktorer som renteoppgang, høy boligbygging og lavere befolkningsvekst var ventet å gi motvind i boligmarkedet i 2018. Men nå ser vi at etterspørselen i fjor var sterk nok til å ta imot en stor tilbudsside – og boligprisene økte 2,8 prosent gjennom året, sier Bjerknes.

NBBL tror på en boligprisvekst på fire prosent i 2019.

– Men vi er mer usikre i år enn vi var i fjor. Norsk økonomi er sterk, men det er stor usikkerhet ute i verden, både i USA, Europa og Kina, sier NBBLs sjeføkonom.

Frykter ikke høyere renteutgifter

– Det meste tyder på at renten skal opp i mars. Frykter ikke folk økte renteutgifter på boliglånet sitt?

– Norges Banks prognoser tilsier to renteøkninger i løpet av 2019, og hele 81 prosent venter høyere rente i løpet av året. Renteforventningene har imidlertid falt internasjonalt. Dette kan potensielt ha betydelig påvirkning på renteutsiktene her hjemme og føre til bevegelser i boligmarkedsbarometeret i løpet av våren, sier Bjerknes, som er spent på hvilke signaler Norges Bank vil gi på torsdagens rentemøte, som er et såkalt «mellommøte».

– Hvis de signaliserer usikkerhet rundt den tidligere varslede renteøkningen i mars, kan optimismen stige ytterligere i boligmarkedsbarometeret vårt, bemerker han.

«Oslo et problemområde»

Salget av nye boliger falt ti prosent i desember sammenlignet med samme måned året før, viste ferske tall fra Boligprodusentenes Forening onsdag.

Igangsettingen av nye boliger i desember var derimot opp 25 prosent, sammenlignet med samme måned året før.

12-månedersendringen for salget av nye boliger lå én prosent lavere, mens igangsettingen var fire prosent under forrige 12-månedersperiode.

Boligprodusentenes Forening venter at antallet salg og igangsettinger av boliger totalt på landsbasis i 2019 vil havne på om lag samme nivå som i 2018.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening poengterer at det i dag er for lite ledig areal til utbyggerne, og at det er viktig med planlegging fra myndighetenes side.
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening poengterer at det i dag er for lite ledig areal til utbyggerne, og at det er viktig med planlegging fra myndighetenes side. (Foto: Fartein Rudjord)

– Jeg tipper vi ligger på om lag samme nivå, om lag 28.000 enheter for både salg og igangsetting, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening, ifølge TDN Direkt.

Nøkkelen ligger i Oslo-salget, som var svakt i 2018.

– Vi får vi se hva de store aktørene i Oslo-området kommer med av boliger. Det er det store spørsmålet, og hvordan markedet vil ta det, sier Jæger.

Han poengterer at det i dag er for lite ledig areal til utbyggerne, og at det er viktig med planlegging fra myndighetenes side.

– Oslo kommer til å være et problemområde. Noen store utbyggere har arealer de kan bygge på de neste årene, men det blir mindre og mindre områder å bygge på. Det er ikke mange nok store områder som er frie for utlegging, sier han.

Han mener det for tiden ligger 1200 til 1500 boliger for lite i markedet i Oslo.

– Akkurat nå kommer det nok boliger ut i markedet. Man må hele tiden ha høyt produksjonsvolum. Dersom vi ikke får opp reguleringseffekten i Oslo, så får vi den prisoppgangen vi har varslet, sier han til TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Verdensberømt tysker til spicy mat
Kellers halvtørre riesling er et funn til sterkt krydret mat.
01:45
Publisert: