Torsdag la Eiendom Norge frem bruktboligstatistikken august. Den viste en oppgang på 1,1 prosent nominelt for hele landet.

Justert for sesongvariasjoner var det en prisøkning på 0,3 prosent.

Justeringen gjøres for å skille mellom hva som følger av sesongen, og hva som er trend.

I Oslo var prisøkningen på 1,6 prosent nominelt, og 1,2 prosent sesongjustert.

– Boligprisene steg i august, noe som er normalt for måneden. Den sterke veksten vi har sett i boligprisene de siste månedene er nå avtagende, og vi venter at boligprisene vil følge normalt konjunkturforløp med fallende priser mot slutten av året, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Rekordmange boliger solgt

Antall boliger solgt er rekordhøyt, ifølge statistikken. Det kan skyldes at det ble lagt ut færre boliger til salgs i år, enn samme tid i fjor.

– Det selges rekordmange boliger også i august. Veksten i antall transaksjoner vedvarer, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge ved utgangen av en august måned som i år, sier Lauridsen.

I august ble det solgt 9.964 boliger i Norge, noe som er 10,2 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 66.213 boliger i Norge, noe som er 3,5 prosent flere enn på samme tid i 2019.

Samtidig ble det lagt ut ut 11.667 boliger til salgs i Norge, noe som er 8,2 prosent færre enn i samme måned i 2019

Mer moderat utvikling fremover

Den lave renten som ble innført i mars, har bidratt til boligprisvekst de siste seks månedene.

Årets augusttall er normal for det som er vanlig for sesongen.

Slik var prisene i de største norske byene:

  • Bergen: prisvekst på 0,3 prosent nominelt
  • Trondheim: prisvekst på 0,4 prosent nominelt
  • Stavanger: prisvekst på 0,4 prosent nominelt

– Nullrenten er nå etter vårt skjønn priset inn i boligmarkedet, og vi forventer nå at boligprisene som normalt vil synke gjennom høsten. Med en svakere utvikling gjennom høsten venter vi at boligprisutviklingen nasjonalt i 2020 vil ende nær Eiendom Norges prognose med en oppgang på 3 prosent. I så fall vil 2020 bli det tredje året på rad med moderat prisutvikling i boligmarkedet, sier Lauridsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.