Høsten 2018 kjøpte artisten Kyrre Gørvell-Dahl, bedre kjent som Kygo, en praktvilla et steinkast unna barndomshjemmet til 41 millioner kroner. Det var den dyreste boligen solgt i hans hjemby Bergen, noensinne.

Huset er imidlertid verdsatt av Skattetaten til 10,3 millioner kroner, noe som gir Gørvell-Dahl eiendomsskatt til Bergen kommune på 16.905 kroner. Ifølge NRK ligger eiendomsskatten for andre hus i samme nabolag høyere enn for byens dyreste hus, selv om de eksempelvis er kjøpt for rundt åtte millioner.

Og NRK melder at artisten er langt fra alene.

Louise Mohn betaler også lavere eiendomsskatt til Oslo kommune enn det den reelle verdien av boligen hennes skulle tilsi. Hennes hus i Holmenkollen ble kjøpt for 75 millioner kroner – men beregnet verdi er 34 millioner kroner, som gjør at hun betaler 67.749 kroner i skatt på eiendommen.

Louise Mohn vil selge luksusvillaen i Holmenkollen

Beregningsmodell har skylden

I sum viser undersøkelsen NRK har gjennomført at de 15 dyreste boligene i fem byer i beregning av eiendomsskatt er verdivurdert til under halve summen av det de er solgt for. Den dyreste boligen i datamaterialet er vurdert til 15 prosent av salgsverdien.

Mange kommuner velger bort egne takseringer av boliger, noe som er dyrt, tidkrevende og en kilde til klager. I stedet brukes en beregningsmodell fra SSB, som kun ser på boligens størrelse, alder og område – noe som gir systematisk lavere skatt på de dyreste boligene.

Det er derfor ikke huseierne selv som kan klandres for at skattesatsen er såpass lav.

– Eiendomsskatt er fornuftig, og jeg betaler den med glede, sier Louise Mohn til NRK.

Louise Mohns bolig i Holmenkollen, som hun kjøpte med sin tidligere ektemann Erik Bertrand-Larsen for 75 millioner kroner i 2014.
Louise Mohns bolig i Holmenkollen, som hun kjøpte med sin tidligere ektemann Erik Bertrand-Larsen for 75 millioner kroner i 2014. (Foto: Mikaela Berg)
Oslo kommune må låne penger for å betale tilbake eiendomsskatt

Per Medby fra SSB understreker at modellen aldri ble laget for å beregne eiendomsskatt, men heller til å regne ut hva eier sitter på av boligformue. Videre presiserer han at datagrunnlaget modellen er basert på hentes fra Finn.no, og dyre boliger som ikke legges ut for salg der, derfor havner utenfor.

SSB skal ha presisert denne usikkerheten i modellen overfor Skatteetaten.

Om funnene i NRK-undersøkelsen sier finansminister Siv Jensen at hun skal se nærmere på saken.

– Her er det veldig rare utslag som jeg mener det er all grunn til å se nærmere på, sier finansministeren til NRK.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.