Torsdag banket Stortinget gjennom endringer i avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av bolig.

Den har i en periode vært gjenstand for heftig debatt av aktører i eiendomsbransjen.

Et av de viktigste punktene i den nye loven forbyr at boligen kan selges med et «som den er»-forbehold.

Regjeringen foreslår å sette ned egenandelsgrensen for å dekke kostnader ved mangler på boligen til 10.000 kroner – noe som vil si at selger må dekke beløp over dette.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier i en melding at det er mye bra i loven, men at han også er bekymret.

– Når vesentlighetsterskelen fjernes, får selgere økt ansvar og blir mer avhengig av gode tilstandsrapporter. Samtidig er vi bekymret for konsekvensene av den lave egenandelen for kjøper, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Kritiske

Eiendom Norge, en annen bransjeorganisasjon for eiendomsmeglere - reagerer på at loven gikk gjennom – og mener den burde blitt sendt tilbake til regjeringen.

– En sak av så stor viktighet hadde fortjent en grundigere prosess, forankring hos berørte bransjer og et bredt forlik i Stortinget, sier Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer i en melding.

Han peker på at opposisjonen – med Arbeiderpartiet, SV og Senterparti ønsket det samme som Eiendom Norge. Etter at det ble klart at forslaget ville få flertall, snudde Senterpartiet og stemte heller for.

– Dessverre har det gått politisk prestisje i saken hos regjeringspartiene, og de borgerlige partiene stemmer nå gjennom endringer som etter vårt syn strider mot deres ideologiske overbevisning. Denne endringen innebærer en betydelig innskrenkning av avtalefriheten til norske forbrukere. Det er oppsiktsvekkende at de borgerlige partiene presser gjennom en slik omlegging, sier Eiendom Norge-direktør Christian Vammervold Dreyer.

Takstbransjen jubler

Loven stiller strengere krav til takstbransjen, som reagerer med å kalle den «én seier for boligkundene».

– Det innebærer et sterkt incentiv for å innhente gode tilstandsrapporter laget av kompetente takstmenn, slik at eventuelle feil og mangler avdekkes og beskrives bedre enn det som er vanlig i dag, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norsk takst i en melding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.