Torsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for første kvartal og for mars 2022.

– Solgte boliger i mars måned har en oppgang på seks prosent sammenlignet med fjoråret. Hoveddelen av salget skjer på allerede igangsatte prosjekter. I tillegg var påsken 2021 i slutten av mars, slik at i år fikk man en uke lengre salgstid, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.
Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Nyboligsalget har falt måned for måned siden juli i fjor, og falt dermed for åttende måned på rad i februar. Salget av nye boliger i februar i år var det laveste Boligprodusentenes Forening har registrert for februar måned.

Solgte nye boliger i første kvartal 2022 er 6.329 boenheter, som er åtte prosent lavere enn i første kvartal 2021.

– Salget og igangsettingen i Oslo faller sterkt. I tillegg til Akershus, så er det nå høyere aktivitet i både Trøndelag og Rogaland. Ønsker politikerne i Oslo boligbygging, spør Jæger.

Salget per boligtype i første kvartal viser at eneboliger er 18 prosent og småhus er 32 prosent lavere enn samme kvartal i fjor, mens leiligheter er syv prosent over første kvartal 2021. Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 25.674 boenheter, som er syv prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Bekymret for nybyggingen

Igangsettingen av nye boliger i mars 2022 er hele 33 prosent under mars 2021.

– Usikkerhet i entreprenørmarkedet på grunn av den svært sterke prisveksten på byggevarer, uforutsigbarhet på levering av byggevarer og konsekvenser av krigen Ukraina, fører til utsettelser og kansellering av prosjekter. Vi har mottatt signaler på at dette iallfall vil vare i seks måneder fremover, sier Jæger.

Igangsatte nye boliger første kvartal i år er 5.010 boenheter, det er to prosent over første kvartal 2021. Igangsettingen per boligtype i første kvartal viser at eneboliger er 16 prosent under, småhus er 11 prosent under, mens leiligheter er 22 prosent over første kvartal 2021.

Kraftig fall i salg av nye hytter

Hyttemarkedet her i landet har vært glohett under pandemien, men nå faller salget av nybygde fritidsboliger. Salget av nye fritidsboliger i første kvartal var 50 prosent lavere enn i første kvartal 2021. Samtidig var igangsettingen av nye fritidsboliger i første kvartal ti prosent over samme kvartal i fjor.

Antall solgte nye fritidsboliger i siste tolvmånedersperiode er 6.081 enheter, som er 19 prosent under forrige tolvmånedersperiode. Antall igangsatte nye fritidsboliger i siste tolvmånedersperiode er 5.739 enheter, som er 30 prosent over forrige tolvmånedersperiode.

Prisvekst på bruktboliger

På bruktboligmarkedet har boligprisene steget kraftig i årets tre første måneder. Boligprisene steg 4,8 prosent i januar og 1,5 prosent i februar. I mars steg boligprisene med 1,1 prosent.

2022 har startet med historisk sterk boligprisvekst på 7,6 prosent i årets første kvartal – hovedsakelig drevet av tidenes januar-hopp, mens også februar og mars ble sterkere enn meglere og økonomer hadde ventet.

Utviklingen i nyboligmarkedet henger vanligvis tett sammen med bruktboligprisene, men med et etterslep.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.